www.prep.ng: JAMB/UTME 2010 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

Tuesday, 19 February 2019

JAMB/UTME 2010 GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2010 GOVERNMENT QUESTIONS

PAPER TYPE:B
1. Which Government Question Paper Type is given to you?
      A. Type A
      B. Type B
      C. Type C
      D. Type D

2. Nation-state is synonymous with ----.
A. self-actualization
B. sovereignty
C. liberation
D. nationalism

3. A fundamental component of political culture is ---------.
A. social values
B. family values
C. community structure
D. economic values.

4. A form of oligarchy in which gifted people are at the helm of affairs is -----.
A. aristocracy.
B.theocracy
C.plutocracy
D.gerontocracy

5. A state that is ruled by an elected citizen is ---------------.
A. a monarchy
B. a plutocracy
C. a republic
D. an empire

6. A true democracy in the modern sense exists where the –.
A. elected representatives rule
B. majority of the people rule
C. majority of the people vote
D. elite rules

7. In a parliamentary system, when the legislature passes a vote of no confidence on the executive, it means that the ---.
A. executive is expected to go on suspension
B. legislature ceases to trust the executive
C. executive is required to resign
D. legislature commences legal proceeding against the executive

8. The legislative body of the United States of America is the ----.
A. Parliament
B. National Assembly
C. Congress
D. Council.

9. Unicameralism is a feature of the legislature in __.
A. Israel
B. the United States
C. the United Kingdom
D. Ghana.

10. The upper house in most federal systems is created to __.
A. ensure equality of federating units
B. prevent excesses of the executive
C. oversee and check the lower house
D. enable experienced elders make inputs to governance.

11. In which of the following systems is the power of the component units more than that of the central government?
A. Monarchical.
B. Federal.
C. Unitary.
D. Confederal.

12. One of the general tenets of fascist doctrine is that the leader is __.
A. supreme relative to the constitution
B. weak relative to the constitution
C. subordinate to the laws of the state
D. subordinate to the norms of the society.

13. In a cabinet system of government, executive power is exercised by the __.
A. head of government
B. monarch
C. president
D. dominant party

14. The principle of separation of powers is best practiced in the __.
A. presidential system
B. parliamentary system
C. monarchical system
D. feudal system

15. A typical form of delegated legislation is  __.
A. an act
B. a bill
C. a decree
D. a bye-law

16. The rights of a citizen can be withdrawn by the state if the person __.
A. opposes the government violently
B. leaves the country permanently
C. is convicted of a serious crime
D. is pronounced dead.

17. An electoral process in which candidates are selected for elective offices by party members is ------.
A. primary election
B. electoral college
C. bye election
D. general election

18. In theory one major advantage of the one-party system is that it –.
A. eliminates intra-party conflict
B. serves as an instrument of national integration
C. promotes greater mass participation in government
D. guarantees social justice

19. A tactic employed by pressure groups to achieve their objectives is---.
A. memorandum
B. electioneering campaign
C. propaganda
D. lobbying

20. Public opinion can be measured through __.
A. negotiation
B. referendum
C. strike action
D. rumour.

21. Which of the following is the main function of the civil service?
A. Implementing government policies
B. Allocating resources to the federating units
C. Supporting the party in power
D. Mobilizing grass root support for government

22. Who was the political head of the Old Oyo Empire?
A. Bashorun
B. Oyomesi
C. Aremo
D. Alaafin

23. The lgbo political system was based on __.
A. age grades
B. Umunna
C. family ties
D. Umuada.

24. The Aro age-grade system in lgbo land was __.
A. a religious organization
B. a political organization
C. a commercial organization
D. an imperial organization.

25. France introduced the policy of assimilation in her colonies primarily to __.
A. teach them the art of leadership
B. give them a sound education
C. change their way of life
D. discourage them from ritual killings.

26. The foremost British trading company on the West African coast was __.
A. Royal Niger Company
B. United African Company
C. Lever Brothers
D. John Holt and Sons

27. Which of these rulers resisted colonial rule and was deported to Calabar?
A. King Kosoko.
B. King Dosunmu
C. Oba Ovonramwen
D. King Jaja

28. Nigerian nationalism was described as two-phased by __.
A. John Payne Jackson
B. Edward Wilmot Blyden
C. James S. Coleman
D. David Ricardo

29. One major weakness of the Independence Constitution is that it __.
A. failed to provide the country with full sovereignty.
B. gave total independence to Nigeria
C. gave full powers to the Supreme Court in Nigeria.
D. empowered Britain to continue to rule.

30. The first law-making body in Nigeria after amalgamation was __.
A. Nigerian Council
B. National Assembly
C. Legislative Council
D. Regional Assembly

31. The designation of ministers as chief executives and accounting officers was recommended by a commission headed by __.
A. Jerome Udoji
B. S.J. Cookey
C. Simeon Adebo
D. Dotun Philips

32. A major shortcoming of the Ombudsman is __.
A. lack of adequate resources
B. Lack of clear-cut mandate
C. its inability to restrain bureaucratic excesses
D. lack of executive power to enforce decisions.

33. One of the strong points of the multi-party Nigeria's Fourth Republic __.
A. the provision for a bicameral legislature
B. wider political participation
C. government interference
D. wider anti-democracy campaign.

34. In which of the following is the ceremonial and executive powers fused?
A. Presidential system of government
B. parliamentary system of government.
C. Federal system of government.
D. Unitary system of government

35. A major contentious issue confronting Nigerian federalism is __.
A. poverty
B. education
C. health care delivery
D. revenue allocation.

36. The main purpose of establishing public enterprises in Nigeria is to __.
A. increase government revenue
B. provide essential services
C. enrich the elite
D. compete with the private sector.

37. Parastatals are established to __.
A. enhance entrepreneurial skills
B. maximize government profits
C. expand business transactions
D. render social services.

38. The General-Purpose Committee of the local government is the __.
A. cabinet or the local government
B. local government public relations unit
C. body responsible for supervising self-help projects
D. body for awarding contracts

39. The highest organ of the state during the Babangida Regime was the
A. Provisional Ruling Council
B. Supreme Military Council
C. Armed Forces Ruling Council
D. Federal Executive Council.

40. Decree 34 of 1966 was unacceptable to many Nigerians because it was __.
A. seen as an instrument of impoverishment
B. perceived to abolish the federal system
C. promulgated without consultation with the people
D. considered as alien.

41. Nigeria broke diplomatic relations with France in 1961 because of  __.
A. France's.atomic test in the Sahara Desert
B. General de-Gaulle's negative attitude towards her
C. her poor relations with the Francophone countries
D. France's diplomatic relations with Israel.

42. An attribute that Nigeria shares with most non-aligned countries is __.
A. the state of her economy
B. her heterogeneous population
C. her large population
D. her large size.

43. Nigeria spearheaded the formation of ECOWAS during the regime of __.
A. Olusegun Obasanjo
B. Yakubu Gowon
C. Murtala Muhammed
D. Ibrahim Babangida

44.Nigeria was classified as a frontline state for __.
A. participating in peacekeeping in the Congo
B. supporting the Lim liberation efforts in Southern Africa
C. spearheading the formation of African on
D. helping to end the crisis in

45. The prominent role Nigeria played in the UN in the 70's earned her __.
A. non-permanent membership position Liberia.
B. membership of the Security Council
C. permanent representation at the UN
D. chairmanship of the General

46. The head of Nigeria's foreign mission in a Commonwealth nation is known as __.
A . high commissioner
B. charge d’affaires
C. ambassador
D. attaché.

47. One major function of the Authority of Heads of State and Government of ECOWAS is __.
A. organizing international conferences
B. appointing the Executive Secretary
C. appointing staff of the Secretariat
D. preparing the budget of the Community

48. The tenure of non-permanent members of the Security Council is __.
A. 5 years
B. 2 years
C. 4 years
D. 6 years

49. The Secretary -General of the United Nations is appointed by the __.
A. Security council acting alone
B. General Assembly on the recommendation of the Security Council
C. Permanent members of the Security Council on the recommendation of the General Assembly
D. General Assembly in plenary session

50. The approval of treaties and agreements of the Economic Community of West African States is the responsibility of the __.
   A. secretariat
   B. ECOWAS Tribunal
   C. Council of Ministers
    D. Assembly of Heads of State and Government.

ANSWERS 

1. B
2. B
3. A
4. A
5. C
6. A
7. C
8. C
9. A
10. A
11. D
12. A
13. A
14. A
15. D
16. C
17. A
18. B
19. D
20. B
21. A
22. D
23. A
24. A
25. C
26. A
27. D
28. B
29. A
30. A
31. D
32. D
33. B
34. A
35. D
36. B
37. D
38. C
39. A
40. C
41. A
42. A
43. B
44. B
45. D
46. A
47. B
48. B
49. C
50. D

No comments:

Post a Comment