www.prep.ng: JAMB/UTME 2010 BIOLGY QUESTIONS (TEXT)

Saturday, 23 February 2019

JAMB/UTME 2010 BIOLGY QUESTIONS (TEXT)

JAMB/UTME 2010 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)

PAPER TYPE: C

1. Which Biology Question Paper Type is given to you?
A. Type A
B. Type B
C. Type C
D. Type D


2. Which of the following characterizes a mature plant cell?
A. The cytoplasm fills up the entire cell space
B. The nucleus is pushed to the centre of the cell 
C. The cell wall is made up of cellulose 
D. The nucleus is small and irregular in shape


3. Which of the following is NOT a function of the nucleus of a cell?
A. It controls the life processes of the cell
B. It translates genetic information for the manufacture of proteins
C. It stores and carries hereditary information
D. it is reservoir of energy for the cell


4. The dominant phase in the life cycle of a fern is the?
A. Gametophyte
B. Prothallus 
C. Sporophyte 
D. Antheridium


5. Parental care is exhibited by ___.
A. toads
B. snails
C. earthworms
D. birds


Use the diagram above to answer this question 6 and 7JAMB/UTME 2010 BIOLOGY QUESTIONS (TEXT)


6. With respect to their decreasing dependence on aquatic conditions for      reproduction, which of the following is the correct arrangement of the animals represented?
A. l,IV,II and lll
B. IV, lll, ll and l
C. l, ll, IV and lll
D. lll, ll, IV and l


7. Which of the animals represents the oldest creatures in terms of evolutionary history?
A. III
B. II
C. I
D. IV

8. Which of the following groups of cells is devoid of true nuclei ___.
A. algae
B. monera
C. fungi
D. viruses


Use the diagram below to answer this question 9 and 10.
JAMB/UTME 2010 BIOLGY QUESTIONS (TEXT)


9. The main function of the feathers covering the part labelled I is to ___.
A. prevent ectoparasites from attacking the animal
B. generate heat to keep the animal warm
C. provide some power for flight
D. serve as insulator to maintain body heat


10. Based on the shape and structure of the beak and feet, the bird represented is likely to feed mainly on ___.
A. flesh
B. fruits
C. seeds
D. nectar


11. Which of the following is true of the transverse section of a dicot system?
A. The epidermis is completely encircled by the cortex
B. The xylem is more interiorly located than the phloem 
C. The cambium lies between the cortex and the vascular bundles
D. The vascular bundles are randomly scattered within the cortex


Use the diagram above to answer this question 12 and 13

JAMB/UTME 2010 BIOLGY QUESTIONS (TEXT)


12. The movement of material in the xylem and phloem tissues of the plant are represented by the arrows labelled ___.
A. lll and IV respectively
B. ll and l respectively
C. l and ll respectively
D. l and lll respectively


13. During photosynthesis, the arrow labelled ll represents the ___.
A. escape of mineral salts
B. absorption of energy from the sun
C. release of carbon (IV) oxide
D. release of oxygen as a by-product


14. Which of the following is lacking in the diet of a person with kwashiorkor?
A. vitamins
B. proteins
C. carbohydrates 
D. minerals

15. The mode of nutrition of sun dew and bladder wort can be described as ___.
A. autotrophic 
B. saprophytic 
C. holozoic
D. chemosynthetic


16. When the mixture of a food substance and Benedict's solution was warmed, the solution changed from blue to black-red. This indicates the presence of ___.
A. reducing sugar
B. fatty acid
C. sucrose
D. amino acid


17. The primary structure responsible for pumping blood for circulation through the mammalian circulatory systems is the ___.
A. veins
B. right auricle
C. arteries
D. left ventricle


18. Circulation of blood to all parts of the body except the lungs is through ___.
A. the pulmonary artery
B. systemic circulation
C. the lymphatic system
D. pulmonary circulation


19. Yeast respires anaerobically to convert simple sugar to carbon (IV) oxide and ___.
A. alcohol
B. acid
C. oxygen
D. water


20. The sheet of muscle that separates the thoracic and the abdominal cavities is the ___.
A. diaphragm
B. intercostal muscle
C. pleural membrane
D. pericardium


21. The oily substance that lubricates the mammalian hair to keep it flexible and water repellent is secreted by the ___.
A. sweet glands
B. sebaceous glands
C. fatty cells
D. granular layer


22. The outer layer of the kidney where the Bowman's capsules are found is the
A. cortex
B. pelvis
C. medulla
D. pyramid


23. Which of the following stimuli is likely to elicit a nastic response in an organism?
A. Touch
B. Light intensity
C. Chemical substances
D. Gravity


24. In the male reproductive system of a mammal, sperm is stored in the
A. van deferens
B. urethra
C. epididymis
D. seminiferous tubules


25. Chemosynthetic organisms are capable of manufacturing their food from simple inorganic substances through the process of
A. oxidation
B. denitrification
C. reduction
D. phosphorylation


26. The part of the human gut that has an acidic content is the
A. stomach
B. duodenum
C. ileum
D. colon


27. I. Stomata → Spirogyro
II. Alveoli → Earthworm
III. Malpighian tubule → Mammal IV. Contractile vacuole → Protozoa.

Which of the above structures is correctly matched with the organisms in which it is found?
A. III
B. II
C. I
D. IV


28. A food chain always begins with a
A. consumer
B. decomposer
C. producer
D. primary consumer


29. Mycorrhizae promote plant growth by
A. absorbing inorganic ions from the soil
B. protecting it from infection
C. helping it to utilize atmospheric nitrogen
D. serving as a growth regulator


30. The barrier between maternal and foetal blood is the
A. placenta
B. liver
C. umbilical chord
D. uterine wall


31. The blood component that has the greatest affinity for oxygen is the
A. lymphocytes
B. leucocytes
C. erythrocytes
D. thrombocytes


32. Which of the following organisms is mainly found in the marine habitat?
A. Achatina
B. Tilapia
C. Dog fish
D. Tortoise


33. The two halves of the pelvic girdle are joined together at the
A. public symphysis
B. ilium
C. pubis
D. obturator foramen


34. I. Adoption of appropriate nocturnal habits
II. Burrowing
III. Adjusting their internal body temperature.
IV. Possession of many sweat pores.

Which of the above are ways in which desert animals adapt to extreme heat of the environment?
A. I and IV only
B. II and III only
C. I and II only
D. I, II and III only


35. Low annual rainfall, sparse vegetation, high diurnal temperatures and cold nights are characteristic features of the
A. tropical rainforest
B. desert
C. montane forest
D. guinea savanna


36. The activity of an organism which affects the survival of another organism in the same habitat constitutes
A. an edaphic factor
B. an abiotic factor
C. a biotic factor
D. a physiographic factor


37. The average number of individuals of a species per unit area of the habitat is the
A. population density
B. population frequency
C. population size
D. population distribution


38. The vector for yellow fever is____
A. Aedes mosquito
B. Anopheles mosquito
C. tsetse fly
D. blackfly


39. The loss of soil through erosion can be reduced by____
A. watering
B. crop rotation
C. manuring
D. irrigation


40. The protozoan plasmodium falciparum is transmitted by___
A. female Anopheles mosquitoes
B. female Aedes mosquitoes
C. female Culex mosquitoes
D. Female blackfly

41. A dilute solution of phenylthiocarbamide tastes bitter to some people and is tasteless to others. This is an example of___
A. taste bud variation
B. discontinuous variation
C. morphological variation
D. continuous variation


Use the diagram below to answer question 42 and 43JAMB/UTME 2010 BIOLGY QUESTIONS (TEXT)


42. In which plantation are all the trees between the height of 2-4m?
A. III
B. II
C. I
D. IV


43. Which of the following is a true feature of plantation II?
A. it has the highest number of trees of about 2m high.
B. it has highest number of trees
C. it has the highest number of tall trees
D. the height of all its trees range between 2m and 6m


44. Thyroxine and adrenalin are examples of hormones which control
A. blood grouping
B. tongue rolling
C. behavioural patterns
D. colour variation


45. A pair of genes that control a trait is referred to as
A. an allele
B. recessive
C. dominant
D. a hybrid


46. The chromosome number of a cell before and after the process of meiosis is conventionally represented as
A. 2n → 2n
B. n → n
C. n → 2n
D. 2n → n


47. If both parents are heterozygous for a trait, the probability that an offspring will be recessive for that trait is
A. 3/4
B. 1/2
C. 1/4
D. 1


48. At what stage in the life history of a mammal is the sex of an individual set?
A. at adolescence
B. at puberty
C. at birth
D. at conception


49. The main distinguishing features between the soldier termite and other members of the caste are the
A. presence of wings, possession of a small head and large thorax
B. presence of wings, possession of a large thorax and a small head
C. absence of wings, possession of strong mandibles and a large head
D. absence of wings, possession of big head and the absence of mandible


50. The flippers of a whale and the fins of a fish are examples of
A. divergent evolution
B. coevolution
C. continuous variation
D. convergent evolution




ANSWER KEYS


1.   C

2.   C

3.   D

4.   C

5.   D

6.   B

7.   D

8.   D

9.   D

10.  A

11.  B

12.  A

13.  D

14.  B

15.  C

16.  A

17.  C

18.  B

19.  A

20.  A

21.  B

22.  A

23.  C

24.  C

25.  D

26.  A

27.  D

28.  C

29.  A

30.  A

31.  C

32.  C

33.  A

34.  C

35.  D

36.  A

37.  C

38.  B

39.  A

40.  A

41.  B

42.  A

43.  A

44.  C

45.  A

46.  D

47.  C

48.  B

49.  C

50.  A

No comments:

Post a Comment