www.prep.ng: JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON CHEMISTRY 2014 (TEXT)

Thursday, 28 February 2019

JAMB PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON CHEMISTRY 2014 (TEXT)

jamb past questions and answers on chemistry 2014

PAPER TYPE: E

1. Which Question Paper Type of Chemistry is given to you?
A.  Type F
B.  Type E
C.  Type L
D. Type S

2.  A mixture is different from a compound because __.
A.  the properties of a compound are those of its individual constituents while those of a mixture differ from its constituents
B.  a mixture is always homogeneous while a compound is not
C.  the constituent of a compound are chemically bound together while those of a mixture are not
D. a mixture can be represented by a chemical formula while a compound cannot                              

3.  What is the percentage of sulphur in sulphur (IV) oxide?
A.  66%
B.  25%
C.  40%
D. 50%

4.  A gas X diffuses twice as fast as gas Y. if the relative molecular mass of X is 32, calculate the relative molecular mass of Y.
A.  128
B.  8
C.  16
D. 64

5. 200 cm3 of a gas at 25oC exerts a pressure of 700 mmHg. Calculate its pressure if its volume increases 350 cm3 at 75oC.
A.  342.53 mmHg
B.  1430.54 mmHg
C.  467.11 mmHg
D. 400.00 mmHg

6.  An element X has electron configuration 1s2 2s2 2p6 3s2 3p5. Which of the following statements is correct about the element?
A.  lt has a completely filled p-orbital
B.  lt has 5 electrons in its outermost shell
C.  lt belongs to group ll on the periodic table
D. lt is a halogen

7.  Beryllium and aluminium have similar properties because they __.
A.  are both metals
B.  belong to the same group
C.  belong to the same period
D. are positioned diagonally to each other

8.  If the difference in electronegativity of elements P and Q is 3.0. The bond that will be formed between them is __.
A.  metallic
B.  covalent
C.  co-ordinate
D. ionic

9.  How many protons, neutrons and electrons respectively are present in the element jamb past questions and answers on chemistry 2014
A.  27, 33 and 33
B.  33, 27 and 27
C.  27, 33, and 27
D. 60, 33 and 60

10. The radioactive radiation used in studying the arrangement of particles in giant organic molecules is __.
A.  γ- rays
B.  α- particles
C.  X- rays
D. β – particles

11. A silicon-containing ore has 92% 28Si, 5% 29Si and 3% 30Si. . Calculate the relative atomic mass of the silicon.
A.  14.00
B.  29.00
C.  28.11
D. 28.00

12. The nitrogen obtained from air has a density higher than the one from nitrogen-containing compounds because the one from air is contaminated with __.
A.  water vapour
B.  oxygen
C.  rare gases
D. carbon (IV) oxide

13. Water is said to be temporarily hard when it contains __.
A.  Ca(HCO3)2 and Mg(HCO3)2 salts
B.  Ca(HCO3)2 and CaCO3 salts
C.  Mg(HCO3)2 and CaSO4 salts
D. CaSO4 and Ca(HCO3)2 salts

14. On exposure to the atmosphere, a hydrated salt loses its water of crystallization to become anhydrous. This phenomenon is referred to as __.
A.  efflorescence
B.  deliquescence
C.  hygroscopy
D. hydrolysis

15. 1.  16.55g of lead (ll) trioxonitrate (V) was dissolved in 100g of distilled water at 20oC, calculate the solubility of the solute in moldm-3
[Pb = 207, N = 14, O = 16]
A.  0.05 g
B.  2.00 g
C.  1.00 g
D. 0.50 g

16. The dispersion of a liquid in a liquid medium will give __.
A.  an emulsion
B.  a fog
C.  a gel
D. an aerosol

17. The major and most effective way of controlling pollution is to __.
A.  improve machinery so that the substances released from combustion are less harmful
B.  pass strict laws against it by individuals and companies
C.  educate people on the causes and effects of pollution
D. convert chemical wastes to harmless substances before releasing them into the environment

18. The basicity of CH3COOH is __.
A.  4
B.  1
C.  2
D. 3

19. The colour of litmus in a neutral medium is __.
A.  purple
B.  pink
C.  yellow
D. orange

20. The mathematical expression of PH is __.
jamb past questions and answers on chemistry 2014
21. Which of the following salts will turn blue litmus red?
A.  Sodium tetrahydroxozincate (ll)
B.  Potassium hydrogentetraoxosulphate (lV)
C.  Sodium trioxocarbonate (lV)
D. Zinc chloride hydroxide

22. Zn(s) + CuSO4(aq) ZnSO4(aq) + Cu(s)

In the reaction above, the oxidation number of the reducing agent changes from
A.  0 to +4
B.  0 to + 2
C.  +1 to +2
D. +1 to +3

23. H2O(g) + C(s)  H2(g) + CO(g)
The oxidizing agent in the reaction above is __.
A.  CO(g)
B.  C(s)
C.  H2O(g)
D. H2(g)

24. Calculate the quantity of electricity in coulombs required to liberate 10g of copper from a copper compound
[Cu=64, F = 96500 Cmol-1]
A.  32395.5
B.  30156.3
C.  60784.5
D. 15196.5

25. How many faraday of electricity is required to produce 0.25 mole of copper?
A.  1.00F
B.  0.01F
C.  0.05F
D. 0.50F
jamb past questions and answers on chemistry 2014

26. Z in diagram above represents __.
A.  heat of reaction
B.  activation energy
C.  free energy
D. entropy of reaction

27. If the change in free energy of a system is -899 Jmol-1 and the entropy change is 10Jmol-1k-1 at 25°C, calculate the enthalpy change.
A.  +2081 Jmol-1
B.  -2081 Jmol-1
C.  -649 Jmol-1
D. +649 Jmol-1

28. In an equilibrium reaction, which of the following conditions indicates that maximum yield of the product will be obtained?
A.  Equilibrium constant is very large
B.  ∆H - T∆S = 0
C.  ∆ H > T ∆ S
D. Equilibrium constant is less than zero

29. In a chemical reaction, the change in concentration of a reactant with time is __.
A.  entropy of reaction
B.  enthalpy of reaction
C.  rate of reaction
D. order of reaction
jamb past questions and answers on chemistry 2014

30. What happens to the reaction above when the hydrogen ion concentration is increased?
A.  more of the products will be formed
B.  the reaction will not proceed
C.  the equilibrium position will shift to the right
D. the equilibrium position will shift to the left

31. Which of the following will liberate hydrogen from dilute tetraoxosulphate (VI) acid?
A.  Lead
B.  Magnesium
C.  Copper
D. Gold

Use the diagram below to answer question 32 and 33.

jamb past questions and answers on chemistry 2014

32. In the diagram, the function of the concentrated H2SO4 is to __.
A.  purify the gas
B.  dry the gas
C.  liquefy the gas
D. remove odour

33. The gas that is removed by the water in the flask is __.
A.  O2
B.  SO2
C.  HCI
D. H2
34. Fluorine does not occur in the free state in nature because __.
A.  it is a poisonous gas
B.  it belongs to the halogen family
C.  it is inert
D. of its high reactivity

35. In the extraction of sodium from fused sodium chloride, the anode is made of platinum because __.
A.  sodium is formed at the anode
B.  chlorine is formed at the anode
C.  sodium does not react with platinum
D. chlorine does not react with platinum

36. A compound that gives a brick-red colour to a non-luminous flame is likely to contain __.
A.  copper ions
B.  sodium ions
C.  calcium ions
D. aluminium ions

37. In the electrolytic extraction of calcium from calcium chloride, the cathode is  __.
A.  zinc
B.  graphite
C.  platinum
D. iron

38. A few drops of NaOH solution was added to an unknown salt forming a white precipitate which is insoluble in excess solution. The cation likely present is __.
A.  Zn2+
B.  Pb2+
C.  Ca2+
D. Al3+

39. The general formula of haloalkanes where X represents the halide is __.
A.  CnH2n-1X
B.  CnH2nX
C.  CnH2n+2 X
D. CnH2n+1X
jamb past questions and answers on chemistry 2014

40. The IUPAC nomenclature of the compound above is __.
A.  2-bromo-3-chlorobutanol
B.  3-bromo-2-chlorobutanol
C.  3-chloro-2-bromobutanol
D.  2-chloro-3-bromobutanol

41. The alkanol obtained from the production of soap is __.
A.  propanol
B.  ethanol
C.  glycerol
D. methanol

42. Ethyne is passed through a hot tube containing organo-nickel catalyst to produce __.
A.  isoprene
B.  polythene
C.  ethanol
D. benzene

43. Due to the unstable nature of ethyne, it is stored by dissolving in __.
A.  ethane-1,2-diol
B.  propanol
C.  ethanoic acid
D. propanone

44. The process of converting starch to ethanol is __.
A.  cracking
B.  distillation
C.  fermentation
D. oxidation

45. The polymer used in making car rear lights is __.
A.  Perspex
B.  Bakelite
C.  polystyrene
D. polyacrylonitrile

46. CH3COOC2H5(l) + H2O(l)  CH3COOH(aq) + C2H5OH(aq)
The purpose of H+ in the reaction above is to __.
A.  increase the yield of products
B.  maintain the solution at a constant PH
C.  increase the rate of the hydrolysis
D. decrease the rate of the reverse reaction

47. A hydrocarbon has an empirical formula CH and a vapour density of 39. Determine its molecular formula.
[C = 12, H = 1]
A.  C2H6
B.  C3H8
C.  C3H4
D. C6H6

48. Polystyrene is widely used as packaging materials for fragile objects during transportation because of its __.
A.  lightness
B.  low density
C.  high density
D. high compressibility

49. The process of converting linear alkanes to branched chain and cyclic hydrocarbons by heating in the presence of a catalyst to improve the quality of petrol is referred to as __.
A.  refining
B.  cracking
C.  reforming
D. blending

50. The petroleum fraction that is used in heating furnaces in industries is __.
A.  diesel oil
B.  gasoline
C.  kerosene
D. lubricating oil

ANSWERS
1. B
2. C
3. D
4. A
5. C
6. D
7. A
8. D
9. C
10. C
11. D
12. C
13. A
14. A
15. --
16. C
17. C
18. B
19. B
20. B
21. B
22. B
23. C
24. B
25. D
26. A
27. A
28. A
29. C
30. D
31. B
32. B
33. C
34. D
35. C
36. C
37. D
38. C
39. D
40. D
41. C
42. D
43. D
44. C
45. D
46. A
47. D
48. B
49. C
50. A

No comments:

Post a Comment