Monday, 18 February 2019

2017 UTME USE OF ENGLISH QUESTIONS (TEXT)


UTME 2018 USE OF ENGLISH QUESTIONS

PASSAGE
Read the passage carefully and answer each clues-don that follows.

     Anthropologists tell us that for a society to remain stable, the roles of men and women must be properly differentiated and well defined. In primitive societies, the men were assigned the roles of going out to hunt, fish and fight off the hostile tribe next door while the women did the housekeeping and minded the children. The men were believed to be superior to the women in physical strength and capability. There was a controversy in these societies as to what the roles of the sexes should be. Consequently, primitive societies enjoyed great stability. However, with the ad-van cement of civilization, many of the special privileges traditionally enjoyed by men began to be eroded one after another. There is hardly any sphere of human endeavour in which women have not gained a firm foothold: there are women doctors, engineers, pilots, prime ministers, judges, bankers and so on.          
      Today, the women's spheres of operation are no longer restricted to the home; she is successfully competing with her counterpart in every area of human activity. But has this development been an unqualified blessing to the society?

      To answer this question, let us examine some of the problems created in the process of achieving women's emancipation. First, a large number of women including the married ones and mothers now take up paid employment. The conditions attached to such employment make it extremely difficult if not impossible for them to take adequate care of their children at homes. Since no one serve two masters, the health and education of the children suffer tremendously.

Adapted from Ukwuegbe C., et al (2006) CATCH-Up English Language for SSCEMME, Ibadan: Heinemann Educational Books (Nigeria) PLC.



1   1. Advantages usually enjoyed by men began to
(a) weaken through gender sensitivity
(b) diminish through women emancipation
(c) dwindle with the advancement of civilisation
(d) fade with wide self-realization

 2. According to the passage, what two masters are women struggling to serve?
(a) The health and education of their children
(b) The husband and the children
(C) The office and the husband
(d) The office and the home

 3. According to the passage, ancient societies were secured because
(a) men were assigned superior roles
(b) the tasks of women and men were outlined
(c) women accepted inferior roles interpreted the roles of women were commonly interpreted
(d) the roles of women were commonly interpreted

4. From the passage, it can be inferred that women emancipation results in
(a) women becoming covertly ambitious
(b) resentment of men by gain women
(c) crises at tome
(d) men becoming nonchalant.

5. The phrase suffer tremendously, as used in the passage, means
(a) greatly disadvantaged
(b) to become worse
(c) badly unpleased
(d) badly affected

PASSAGE II

The passage below has gaps. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap

11 In truth, realistic planning efforts its go with infrastructural...6... [A. development B. projected C. arrangement D. tenet]. It makes the planning ...7...[A. holistic B. a partial C. abnormal D. curative]. When ...8... [A. planning B. budgetary C. projected D. national] provisions 1• are made, infrastructural ...9. .[A. estimates B. prompt C. prompt D. processes] shot lid be embedded. Where these are glaringly ...10...[A. shortened B. cleared C. omitted D. altered], then national development and integration can be greatly ...11... [A. impaired B. degraded C. reduced D. denied]. However, the case with most developing countries is to place other ...12... [A. sectional B. sectorial C. selectional D. palliative] interests for above the development of infrastructure. A nation inclined to this erroneous position may continue to experience ...13... (A. economic stagnation B. recession C. social decay D. management. This implies that infrastructural development should be made to take ...14...[A antecedent B. procedure C. control D. advantage] over other sectors. This is be-cause of the immense importance of infrastructure to national ...15...[A. awareness B. orientation C. policy D. growth]

16. This question is based al S.I Manyika's IN DEPENDENCE The college food was describe as dreadful by
 (a) Jane
 (b) Charlie
(c) Mahul
 (d) Vanessa

This question is based Manyika's IN DEPEND-ENCE.

17. According to novel, Vanessa fell sick after the party at Charlie's place because
(a) she drank too much and skipped meals
(b) of the continuous ringing of Oxford bells
(c) her room was not warm enough
(d) the food in the college was terrible

18. In the novel, it was that Vanessa's father was in the
(a) Northern Protectorate
(b) colonial service
(c) house of commons
(d) house of lords

 19. From the novel, the Nigerian film shown created mixed reactions in
(a) Simon
(b) Ike
(c) Francis
(d) Margery

20.  The mention of Negritude, in the novel, is an example of
(a) African contribution to democracy
(b) African tribal custom
(c) African contribution to western civilization
(d) African adoption of western culture

21. Who among the following emphasized the importance of cross-cultural breeding?
(a) Sengbor.
(b) Cesaire
(c) Charlie
(d) Simon

22. Mr. Richardson's daughter bothered about Lumumba and the wanted to go to---
(a) Gabon
(b) Congo
(c) Togo
(d) Guinea

23. The first time Tayo met Vanessa was at
(a) the film presentation
(b) hail for tutorials
(c) the Charlie's place
(d) the Oxford University

24. The article published in Students' paper criticized women for
(a) playing music always
(b) overdressing
(c) distracting the men
(d) partying

25. In the novel, Francis pointed out to Ike that Nigerians

(a) were inexperienced in Western democracy
(b) had taken control of their own affairs
(c) should know their history better
(d) should speak with one voice

For this question, select the option that best explains the information conveyed in the sentences

26. The government didn't mind my mentioning his name

(a) He was not angry when I mentioned his name
(b) He was angry when I mentioned his name
(c) He told me not to mention his name
(d) He forgot to mention his name to me

27. The leader said he was not unaware of the plight of the people
(a) He knew of their plight
(b) He was not informed of their plight
(c) He could not understand their plight
(d) He felt their plight

 28. But for the expense, I'd buy bigger car
(a) I want to buy a bigger car because it is more expensive
(b) I will not buy bigger car because it is too expensive
(c) I would buy a bigger car if I had more money
(d) I would like to buy a bigger car if it was not so expensive

29. No sooner had he got into the pool than the telephone rang
(a) He didn't get into the pool because the telephone rang
(b) The telephone rang just after he got into the pool
(c) The telephone rang as he was getting into the pool
(d) The telephone rang before he got into the pool

30. My father said I might just as well stay at home for another year
(a) I should stay at home because I had no other choice
(b) I might stay at home and do well
(c) Staying at home was probably the best thing for me
(d) I ought to stay at home in order to do well

For this question, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics.

31. The King's security men relegated to the east (a) discharge from (b) known in (c) accepted in (d) hated by

 32. The minister averred his commitment (a) denied (b) pledged (C) undertook (d) accented

 33. The company was on the brink of a financial abyss. (a) difficult (b) scandal (c) services (d) stability

 34. Nosa is indisposed (4) anxious (b) fragile (c) healthy (d) cautious

 35. A conscientious student should not receive a reward (a) An irresponsible (b) A persistent (c) busy (d) An active

36. The poem appealed to my sixth sense (a) brain (b) mind (c) instinct (c) intelligence

37. Sophie anticipated the celebration of her tenth birthday (a) suggested (b) hoped for (c) imagined (d) waited for

 38. Mr. Bola is an irascible young man (a) a weak (b) a crabbed (c) a hilarious (d) a rude

 39. She became neurotic, as a result of her performance (a) balanced (b) disturbed (c) rational (d) excited

40. Malam Aliyu lived in lack (a) surplus (b) penury (c) plenitude (d) opulence

For this question, choose the option that best completes the gap(s).

41. You have to ____how to make the whole week a memorable one
(a) thick up (b) thick on (c) thick about (d) think at

42. Last week I ____your friend in the salon (a) came into (b) came by (c) came across (d) came over

43. We might wait a little longer, but he would not it ..... soon (a) turn out (b) turn up (c) turn in (d) turn over

44. His are tied, so he could not do anything to help her (a) shoulders (b) arms (c) hands (d) legs

45. If you want to be part of the conference, you have to ...... a form on me (a) fill up (b) fill out (c) fill on (d) fill over

46. The flight..... has been postponed (a) schedule (b) timetable (c) menu (d) manifest

47. My wife should not worry about this trial, I will always .... her (a) stand for (b) stand by (c) stand on (d) stand over

48. I can tell from the way he talks that he ___his mentor (a) takes after (b) takes up (c) takes from (d) takes back

49. We have time to ____ before the gallery opens (a) make (b) waste (c) conserve (d) keep

50. The time has now come _____policy change in Nigeria (a) to (b) for (c) by (d) at

For this question, choose the option that has the same vowel sound as the one rep resented by the letter(s) underlined

51. tolerated (a) stale (b) kneel (c) met (d) mat


52. gearbox (a) bare (b) feature(c) beer (d) teacher


53. confusion (a) measure (b) mission (c) correction (d) caution


54. tertiary (a) shame (b) question (c) catch (d) chair


55.poster (a) jotter (b) counter (c)heater (d)mortar

56.cowed (a) low(b) flow (c) loud (d)cooed

57.distribution (a)distriBUtion (b) DIStribution (c) disTRIbution (d) distribution

58. irrevocable(a) irreVOcable(b) irrecocable (c) iRREvoble (d) irrevocable

59. My house is ACROSS the road
(a) is her house the road?
(b) Is my room across the road?
(c) Is my house on the road?
(d) Is my house across the street?

60. The shop closes AT 4pm
(a) Does the shop close by 4pm?
(b)Does the shop opens at 4pm?
(c) Does the stall close at 4pm?
(d) Does a shop close at 4pm?

 
   
    ANSWERS

1. A

2.    D

3.    B

4.    A

5.    D

6.    A

7.    A

8.    B

9.    A

10. D

11. A

12. A

13. C

14. B

15. D

16. D

17. D

18. B

19. B

20. C

21. A

22. D

23. A

24. D

25. D

26. A

27. D

28. B

29. B

30. D

31. B

32. A

33. D

34. C

35. A

36. A

37. C

38. D

39. B

40. B

41. B

42. C

43. B

44. C

45. A

46. A

47. B

48. A

49. C

50. B

51. A

52. C

53. A

54. A

55. D

56. C

57. A

58. A

59. C

60. A