Wednesday, 20 February 2019

2016 JAMB/UTME LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS (TEXT)

2016 JAMB/UTME LITERATURE-IN-ENGLISH QUESTIONS

1. ... The usual works you know these things. We'll dangle this babe before the Chief fora price. He will employ her and we can make use of her to get what we want. She will run the errands while we pick the bucks'. The babe in the excerpt above refers to __.
A. Ogeyi
B. Alice
C. Ochuole
b. Aloho

2. '0! God forgive me. Is this a trap or what? God! Poor girl! Whatever is her reason for this dangerous decision.'
A. Chief
B. Doctor
C. Inspector Inaku
D. ACP Yakubu

This question is based on Frank Ogodo0gbecheis Harvest of Corruption 

3. The central setting of the play is __.
A. Mabu
B. Gbossa
C. Darkin
D. Jabu

This question is based on Frank OgodoOgbeche's Harvest of Corruption 

4. ‘Good day (He says without looking up.) See me there by 4 p.m. Okay? Bye!' there in the excerpt above refers to the __.
A. Court room
B. Police station
C. Airport
D. Akpara hotel

This question is based on Frank Ogodo0gbeche's Harvest of Corruption 

5. Chief Ade Amaka is involved in which of the following crime?
A. Child trafficking
B. Land grabbing
C. Smuggling
D. Rigging

This question 6 TO 210 are based on Williams Shakespeare's Othello 
6. 'ill-starred wench, pale as thy smock, When we shall meet at compt.' The device used in the lines above is __.
A. simile
B. pun
C. metaphor
D. paradox

7. Othello kills Desdemona because the __.
A. former is jealous
B. former's race is insulted
C. latter is a witch.

8. Brabantio is opposed to the relationship between Othello and Desdemona because __.
A. he prefers lago
B. Othello is a Moor
C. Roderigo woos her first.
D. Desdemona is too young

9. 'soft you; a word or two before you go. I have done the state some service, and they know't No more of that, I pray you, in your letters, When you shall these unlucky deeds relate ',
The speech above is made. when the speaker is __.
A. travelling
B. sick
C. dying
D. eloping

10. '0 heaven; How got she out?
0 treason of the blood.
Father, from hence trust not your daughters' minds
By what you see them act. Is there not charms
By which the property of youth and maidhood
May be abused?
The speaker of the excerpt above is ___.
A. Brabantio
B. Othello
C. Gratiano
D. Roderigo

The question 11 to 13 are based on AmmaDarko's Faceless 

11. The name of Kabria's husband is __.
A. Kwei
B. Kpakpo
C.Adade
D. Ottu

12. 'She was both a child and an adult and could act like both'  The character being referred to in the excerpt above is
A. Fofo
B. Baby T.
C. Odarley
D. Obea.

13. The writer of the novel is from
A. Germany
B. Scotland
C. Ghana
D. Nigeria

This question 14 to 16 are  based on BayoAdebowale's Lonely Days. 

14. Windows in mourning in Kufi wear garments that are __.
A. red
B. black
C. white
D. dull

15. In the novel bage cap signifies everlasting  __.
A. happiness
B. sorrow
C. freedom
D. despair

16. Yaremiss only son is __.
A. Alani
B. Wande
C. Olode
D. Deyo

This question 17 to 20 are based on Richard Wright's Native Son 

17. Bigger burns Mary body in the __.
A. toilet
B. basement
C. backyard
D. wardrobe

18. Mary's lover is ___.
A. Earlone
B. Buckley
C. Bigger
D. Max

19. 'Suppose Mary had not burned? Suppose she was still there, expose’ The dominant literacy device in the excerpt above is __.
A. apostrophe
B. euphemism
C. syntactical parallelism
D. rhetorical question

20. Bigger and the gang rob Negroes because __.
A. they are the same
B. it is not a crime
C. they are helpless
D. it is easier

21. One of the themes in Morris The Proud King is __.
A. arrogance
B. greed
C. education
D. achievement.

22. 'The panic
Of growing older
Spreads fluttering wings from year to year'
The dominant figure of speech in the lines above from Peters' The Panic of Growing Older is __.
A. onomatopoeia
B. metaphor
C. personification
D. apostrophe

23. Kofi Awoonor is a poet from __.
A. Cameroon
B. Nigeria
C. Ghana
D. Kenya

24. Okara's Piano and Drums symbolises __.
A. superiority of the white man
B. how Africa is becoming complex
C. simplicity of the European society
D. the complexities of the Western society

25. But such a tide moving seems asleep, Too full for sound and foam, When that which drew from out the boundless deep Turns again home.' The rhyme scheme in the excerpt above from Tennyson's Crossing the Bar is __.
A. abba
B. abab
C. abed
D. aabb

26. 'So strength first made a way; Then beauty flowed, then wisdom, honour, pleasure.' The lines above from Herbert's The Pulley is an example of __.
A. personification
B. paradox
C. metaphor
D. antithesis

27. Blake's The School Boy can be referred to as __.
A. dramatic
B. instructive
C. satiric
D. expository
28. `If we cry roughly of our torments; Ever increasing from the start of things, What eyes will watch our large mouths; Shaped by the laughter of big children What eyes will watch our large mouths?' The language of the persona of the above excerpt in Diop's Vanity is __.
A. inciting
B. submissive
C. imploring
D. diplomatic

29. 'Dinner tonight conies with; gun wounds, Our desert tongues lick the vegetable; blood-the pepper' From the lines above in Hallowell's The Dining Table, the persona is __.
A. thirsty
B. displeased
C. hungry
D. sick

30. 'blue Peter on empty ships all peters with petered out desires.' It can be deduced from the lines above in Adeoti’s Ambush that the Peters are ___.
A. disappointed
B. betrayed
C. lazy
D. greedy

31. An art that is both literary and theatrical is __.
A. prosody
B. a prose
C. drama
D. a poem

32. The speech made by a character to himself on stage is __.
A. epilogue
B. monologue
C. aside
D. soliloquy

33. In literature, a round character is associated with ___.
A. change and growth
B. simplicity and modesty
C. stability and determination
D. running down other characters

34. In a narrative poem, the post attempts to __.
A. summarize a story
B. preach a sermon
C. describe a place
D. tell a story

35. The continuation of meaning without pause, from one line to the next is ___.
A. enjambment
B. synecdoche
C. alliteration
D. melodrama

36. The plot of a story generally refers to the ___.
A. way in which the writer begins the story
B. intrigue made by a character against the hero
C. way the writer ends the story
D. way in which the events of the story are organized

37. A didactic piece is one in which the writer __.
A. teaches human lessons
B. dictates to the reader
C. condemns human foibles
D. discuses dialectic themes

38. What basically distinguish literature from other disciplines __.
A. communication of idea
B. use of creative imagination
C. portrayal of places
D. exposition of human experience

39. A reward or punishment a character receives in a literary work is ___.
A. point of attack
B. poetic justice
C. popular outcry
D. poetic license

40. In literary criticism, the vocabulary or language used by a writer is generally known as __.
A. figure of speech
B. diction
C. expression
D. rhythm

41. Weep not child, weep not my darling, With these kisses, let me remove your tears The ravening clouds shall no longer be victorious They shall no longer possess the sky ...The speaker of the lines is ___.
A. pessimistic
B. optimistic
C. helpless
D. carefree

42. 'You see that Benz at the rich's end? Ha! That motoka is motoka,lt belongs to the Minister for fairness. Who yesterday was loaded with a doctorate. At Makerere with whisky and I don't know what Plus I hear the literate thighs of an undergraduate Theo Luzuka: The Motoka The excerpt above can be described as ___.
A. sad
B. humorous
C. strange
D. serious

Questions 43 to 50 are based on Literary Appreciation. 

43. `... for my purpose holds To sail beyond the sunset and the baths; of all the western stars, until I die.'Tennyson: Ulysses. From the excerpt above, the persona does not intend to __.
A. undertake dangerous adventure
B. stop travelling
C. die
D. travel at night

44. 'And my children left their peaceful nakedness for the uniform of iron and blood.' David Diop: Loser of Everything. In the lines above, the imagery depicts a displacement of __.
A. village life by barrack life
B. nature by science
C. innocence by violence
D. the natural by the artificial

45. 'Now we have come to you, And are amazed to find Those you have loved and respected Mock you to your face.' Kwesi Braw: Lest we should Be The Last
The lines above convey the feeling of __.
A. satisfaction
B. hope
C. disappointment
C. fear

46. The times has come when I can fool myself no more I am no man sadiku. My manhood ended near a week ago.
The lines above reveal that the speaker __.
A. has become impotent
B. loves women
C. is tired of marriage
D. is disgusted with life.

47. 'In those days When civilization kicked us in the face When holy water slapped our cringing brows. The vultures built in the shadow of their talons.' David Diop: The Vulture. The dominant Literary device used in the lines above is __.
A. metaphor
B. pun
C. simile
D. personification.

48. ‘The leaves are withered Roses fold and shrink Dog the panting athlete shows his tongue dwarled A shadow flees Nude under and crack.' Nuts wrinkle and crack.’ W. Kamera: Poems in Four Parts. One dominant image presented in the lines above is that of __.
A. death
B. summer
C. tiredness
D. spent life

49.   When I remember by gone days I think how evening follows morning So many I loved were not yet dead, So many I love not yet born.
The period of life the poet has arrived at is __.
A. middle age
B. adolescence
C. old age
D. early childhood

50. ‘Behold her, single in the field You solitary
Highland lass! Reaping and singing by herself
O listen! For the value profound is overflowing with sound.’ Words worth: The Solitary Reaper.
The lines above constitute __.
A. an apostrophe
B. an aside
C. an interior monologue
D. soliloquy

ANSWERS

1. D
2. A
3. B
4. D
5. C
6. A
7. A
8. B
9. C
10. A
11. C
12. A
13. C
14. B
15. C
16. A
17. B
18. A
19. D
20. B
21. A
22. C
23. C
24. B
25. B
26. A
27. C
28. C
29. B
30. B
31. A
32. A
33. A
34. D
35. A
36. D
37. A
38. D
39. B
40. B
41. B
42. B
43. B
44. C
45. C
46. A
47. D
48. A
49. A
50. A