www.prep.ng: 2014 JAMB/UTME USE OF ENGLISH QUESTIONS

Monday, 18 February 2019

2014 JAMB/UTME USE OF ENGLISH QUESTIONS

UTME 2014 USE OF ENGLISH QUESTIONS

PAPER TYPE: L

Read passages I, and II carefully and answer the questions that follow. Each question carries 3 marks

PASSAGE I
       Political change and social transformation in the form of revolutions have radically altered the course of human civilization and history. Today, the world is witnessing political and social changes arising from the desire of people all over the globe for greater freedom and a voice in the way they are governed and a better standard of living. Part of these struggles and processes have become more pronounced in the Third World since the end of East-West Cold War in the late 1980s, and the face of the challenges being posed by the on-going process of globalization.
    While political and social changes may appear to be distinct phenomena, they are analytically  inseparable. Political and social changes refer to alteration or transformations in human behaviour, norms and politico-social institutions. Such changes are often a collective response to the need to change, or as a tacit recognition of a shift in the prevalent power relations in the society. Therefore, the coming to power of new sets of rulers, or the establishment of new structures and processes of governance broadly typifies socio-political changes.
      It is important to note that change can either be positive or negative. In most cases, political and social changes are caused by certain factors or reasons. These push people to collectively organize themselves to struggle for a change in the existing power relations. Another reason is to capture political power, in the hope of making life better for the generality of the people. If politics is defined as who gets what, when and how; it then implies that political change refers to an alteration in the
form of power, and the identity of the group or class which controls and wields state power.

Adapted from Anifowose, R. and Enemuo, F. (1999) Element of politics.

1.  Which question paper type of use of English is given to you?
A. Type F
B. Type E
C. Type L
D. Type S

2. Which of the following is true according to the passage?
A. Change is inimitable
B. Change is inestimable
C. Change is invaluable
D. Change is inevitable

3.  It can be deduced from the passage that political and social changes are
A.  Intertwined
B.  Antithetical
C.  Independent
D.  Repulsive

4. A suitable title for this passage is
A. Reasons for political change
B. The struggle for political power
C. Elements of politics
D. Social change and political empowerment

5.  The word alteration, as used in the passage, means
A.     Multiplication
B.     Recognition
C.     Modification
D.     Complication

PASSAGE II

    Like all reptiles, snakes are cold-blooded, or more correctly, ectodermic- they cannot produce their own body heat; instead, they rely on the sun to heat their bodies. Because they do not rely on energy from food to generate body heat; snakes can survive on an extremely
meager diet. Some wait for months between successive meals and a few survive by eating a large meal just once or twice a year. When they do eat, snakes swallow their prey whole rather than biting off small pieces. Many snakes have specialized jaws that enable them to swallow animals that are far larger than their own heads. Although uncommon, some snakes, such as the African rock python, have been observed eating animals as large as an antelope or a small cow.
    With over two thousand five hundred species belonging to more than ten families, snakes are large and successful group. They owe much of this success to their versatility- snakes occupy habitat ranging from underground burrows to the top of the tree, to ocean depths as great as one hundred and fifty meters. They are found on every continent except Antarctica , and although they are most abundant in tropical areas, many survive in regions marked by extreme cold. The only places without snakes are parts of the polar regions and isolated islands, such as the republic of Ireland and New-Zealand as opposed to places in Nigeria like plateau and gombe states in the northern parts where there is a large population of snakes.

6.      It can be inferred from the passage that snakes are
A.     Heterogeneous creatures
B.     Voracious cow eaters
C.     Great insect eaters
D.     Homogeneous reptiles

7.      The most notable thing about snakes, according to the passage, is that they
A.     Abound in gombe and plateau state
B.     Are versatile in reproduction
C.     Eat big but seldom
D.     Exist in families

8.      Which of the following is true according to the passage?
A.     Snakes are not in the polar region
B.     Snakes are endemic on every continent
C.     There are countless number of snakes in the republic of Ireland
D.     Snakes are seldom seen at the Antarctica

9.      It can be deduced from the passage that snakes have
A.     No external auditory organ
B.     Visible internal locomotive organs
C.     No visual sense of measurement
D.     Large appetite for antelopes

10.   A suitable title for this passage is
A.     Feeding habits of snakes
B.     Some characteristics of snakes
C.     Snakes as legless, cold-blooded reptiles
D.     Species of snakes in Nigeria and other lands

PASSAGE III

The passage below has gaps numbered 11 to 20. Immediately following each gap,
four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. Each question carries 2 marks.

Setting up a newspaper involves a lot of preparations. The .....11 .... [A. processor B.lithographer C. proprietor D. sub-editor ] has to employ a lot of people. Other people working with him are cartographers, editors, typesetters, readers, who work in various ways to produce the text of the newspaper, .... 12....  [A. agents B. reporters C. analysts D. vendors ] who go out and collect stories and items of news, and  .... 13 ..... [A. correspondents B.distributors C. listeners D. newscasters ], who specialize in one kind of topic. Another important person who works closely with the editor  --in -- chief is the ... 14 ... [A. announcer B. news editor C. proofreader D. reporter], who has to choose
the most important stories .... 15 .... [A. sub- editors B. writers C. agents D. producers] go through stories sent to make necessary adjustments.
The Editor-in-chief could determine for instance, whether a particular journalist should write articles daily or weekly in a particular column. Such a journalist is known as ..... 16..... [A. a freelancer B. a composer C. a columnist D. an essayist]. The editorials of the newspaper will be coordinated by ..... 17 ..... [A. a guild of researchers B. an editorial board C. all readers D.an agent]. The publisher could decide to establish..... 18 ..... [A. an article B. column C. magazineD. a gazetteer] which would be on
sale weekly, fortnightly or monthly ..... 19 .....[A. a contrast from B. a contrast in C. a contrast to D. a contrast for] the eye catching, screaming headlines and captions of newspapers on sale everyday from the ..... 20..... [A. readers B.distributors C. pressmen D. salesmen]
Adapted from idowu, et al. (1998) Round-up English: A complete Course. Lagos: Longman

Questions 21 to 30 are based on chukwuemeka ikes the potters wheel.

21. Chief Okeke okafo decided to buy an 'iron horse' because it would
A.  Allow him to be the head of the clan
B.  Raise his status in the clan
C.  Minimize the strain of travel from one town to another
D.  Give him the opportunity to act like the district commissioner

22. .... the vanquished dragon, spewing sand instead of fire gave a solemn and humiliating pledge that he would never cross Obu`s path.
From the excerpt above, the word vanquished means
A.     Unflappable
B.     Unconcerned
C.     Sensitive
D.     Subdued

23. In the novel, the suspicion that Obu was an ` ogbanje` had revalued the
A.      Time Obu spent at teachers house
B.      Disappearance of Obu in standard
C.      Price tag Mazi Laza and his wife placed on Obu.
D.      Participation of Obu as a member of the masquerade group

24. According to the novel, a pupil who `carried his class` would be instructed to
A.      Dance on the assembly ground
B.      Fetch firewood for the teachers
C.      Carry a pad
D.      Clean the latrines

25. If you get confused at any stage, let me know; I want this pottage to be well prepared. The statement above was meant to
A.  Distract Ada
B.  Encourage Ada`s cooking habit
C.  Confuse Obu
D.  Test Obu`s cooking skills

26. According to the novel, Mazi laza would shout at any person standing in his way because his bicycle in Umuatala clan was
A.  Had injury people on many occasions
B.  Was manufacture by local engineers
C.   Had faulty brakes and outdated pedals
D.   Came from the same stock as chief Okeke`s

27. From the novel, the first person to own a bicycle in Umuatala clan was
A.     Chief Okeke Okafo
B.     Polycarp's father
C.     Mazi Lazarus
D.     Teacher zacheaus kanu

28. In the novel, what did Mazi Laza do after putting a pinch of snuff into each nostril?
A.     He commended his wife
B.     He gave the remaining to Nwobiara
C.     He nodded with satisfaction
D.     He complained of the stuff

29. From the novel, what was Ada`s punishment for fighting with madam
A.     She copied psalm 119 from start to finish
B.     She fetched water from the stream with a basket
C.     She ate only once a day for one week
D.     she scrubbed the school latrine for one week

30. In the novel, Obu would not touch cocoyam soup because he claimed it
A.     had lost its taste
B.     would get struck in his throat
C.     would make him sick
D.     was not well prepared

Question 31 to 35 are based on jerry agada`s The Successors

31. The entertainment expenses for Okoh Ameh`s traditional marriage rites were paid for by
A.     Okoh amah`s parents
B.     the bide`s parents
C.     Okoh Ameh
D.     Terkura Atsen

32. Mfa`s friend asserted that Bob Marley and other reggae stars were "good" because they
A.     smoked Indian hemp
B.     were gainfully employed
C.      listened to their parents
D.     went to schools

33. From the novel, what did Terkura do with the balance of the money chief Ofega paid him?
A.     He married another wife
B.     He brought a beautiful house
C.     He invested it in his business
D.     He bought two cars for his father

34. Makurdi became more prominent because of the
A.     Road
B.     Bridge
C.     International hotel
D.     Railway station

35. In the novel, Maria's tolerance of her husband spending half the night on duty at the hotel was considered a
A. way of taking great risk
B. way to remedy all natural problems
C. necessary price to pay for the success of their marriage
D. bad thing that couple should discourage.

LEXIS, STRUCTURE AND ORAL FORMS.

In each of questions 36 to 45, select the option that best explains the information conveyed in the sentence.
Each question carries 2 marks.

36. The minister considered the ministry’s budget to a drop in the ocean in view of the number of projects in the pipeline.
A. The amount available may be inadequate for projected expenditure
B. The minister maybe dropped for failing to complete a number of projects.
C. The money approved cannot compete the pipeline project across the ocean.
D. The pipeline project across the ocean will be abandoned unless budgetary allocation improves

37. The police are looking for the woman who framed her children out to her neighbours.
A. The woman and her children are in the habit
of working in neighbour’s farm and the police are not well disposed to this.
B. The police may arrest the woman for allowing her neighbours to take care of her children
C. The woman may be arrested for allowing her children to be a nuisance to her neighbours
D. The police wanted remarked for allowing her children to destroy her neighbour’s crops.

38 Jurrrnai's father remarked that pigs would fly before she passed.
A. It would be possible to pass only if she worked harder
B it would never be possible for her to pass
 C. He would have to bribe her teachers to enable her to pass
D. She would have to cheat in order to pass

39. The president said that he found himself between a rock and a hard place when the press said that he had resigned
A. He dreamt that he was abandoned
B. He thought that hard places were unsafe
C. He had a hard decision to make
D Hard places are dangerous for the president

40. Kunana is like a bear with a sore head. A. He is a bully
B. He is grumpy
C. He is ugly
D. He is quiet

41. Olu gave his brother a bumpy ride
A. Olu's brother rode on Olu's back to success. B. Olu took his brother on a bumpy road
C. Olu gave his brother a difficult time
D. Olu gave his brother a ride in his car

42. Adeola dosen't have to go the farm today.
A. Adeola may go to the farm today if he so wishes
B. Adeola ought not to have gone to the farm today
C. Adeola must not go to the farm today
D. Adeola should not go to the farm today

43. My boss asked me to take my eyes off the ball.
A. I should stop paying attention to what is most important
B. I should be focused when I am about stay off football
C. I should stay off football after sustaining an injury
D. I should be focused when playing football.

44. The robber was hedged in by the people.
A. The robber was surrounded by the people
B. The robber was killed by the people
C. The robber was exposed by the people
D. The robber was caught by the people

45. Many workers are not happy because they live a hand-to-mouth life.
A. They work hard with their hands
B. They are voracious and avaricious
C. They are barely surviving
D. They have rejected the use of spoons.

In each of questions 46 to 55, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics.

46. Prolonged strike action debilitated the industry.
A. invigorated
B. isolated
C. weakened
D. destroyed

47 One of the students bought a plagiarized copy of the book
A. a used
B. an original
C. a revised
D. an annotated

48. The young girl was taken aback by her father's gift of a car.
A. shocked
B. unmoved
C. surprised
D. nonplussed

49. Musa is a gifted but erratic player
A. strong
B. regular
C. unpredictable
D. unstable

50. The lamp shades were translucent
A. opaque
B. interested
C. luminous
D. transparent

51. My niece has an unquenchable thirst for adventure stories.
A. a spurious
B. an illegitimate
C. a reduced
D. an inextinguishable

52. Some of my neighbours have an antipathy to dogs.
A. enmity towards
B. affection for
C. acronym for
D. alarm for

53. The dressmaker-...- unpicked the seam of the shirt
A. threaded
B. sewed up
C. picked up
D. tore for

54. The testimony of the witness was vague.
A. disturbing
B. true
C. ambiguous
D. clear

55. As a student, Isa tried communal living for a few years
A. collective
B. general
C. shared
D. private.

In each of questions 56 to 65, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics.

56. The chairman admires incessant meetings. A. unusual
B. planned
C. constant
D. irregular

57. Today's weather is favourable for a game of tennis.
A. impartial
B. abnormal
C. encouraging
D. disapproving

58. the candidates looked aghast at the first reading of the questions.
A. fulfilled
B. dismayed
C. satisfied
D. relaxed

59. Joke gave Muhammed a jaunty smile. A. a discouraging
B. an inviting
C. a frightful
D. a cheerful.

60. The first round of the tournament was a
doddle.
A. easy
B. balanced
C. dodgy
D. exasperating

61. The lazy man cast a lustful glance at his neighbour's wife.
A. hateful
B. quick
C. covetous
D. envious

62. They accused him of fomenting political unrest.
A. inciting
B. discouraging
C. preventing
D. guiding.

63. You can learn a great deal just from watching other players.
A. invent
B. accumulate
C. allow
D. discover.

64. All the researchers were asked to garner information on the new viral infection.
A. collect
B disseminate
C. distort
D. give.

65. The dispute between the two countries has resulted in the severing of diplomatic relations
A. breaking
B. securing
C. swapping
D. strengthening

In each of questions 66 to 85, choose the option that best completes the gap

66. The House and The Senate will__At noon next Wednesday to hear address by the president
A. convene
B. adjourn
C. rise
D. collude

67. At the --- of the century many ways of doing things were introduced.
A. turn
B. event
C. birth
D. sight

68. You may have the pencil, but you can't have the ballpoint ...
A. either
B. furthermore
C. also
D. as well

69. The president said that the country was not out of the.... yet.
A. forest
B. fog
C. water
D. wood

70. He went to the restaurant to enjoy the special.
A. suite
B. cuisine
C. a la carte
D. chef

71. The invigilator--- to know how long the examination.... going on.
A wanted/has been
B wants/had been
C. wants/have been
D. wanted/had been

72. The guard spent all the night pacing--- A. from and to
B. fro and to
C. to and from
D. to and fro

73. The woman refused to testify.... Her husband
A. in
B. at
C. against
D. from

74. Abike must have found the very interesting movies quite....
A. absolving
B. absorbing
C. nauseating
D. perverting

75. The words      divided between the end of one line.
A. have been
B. have being
C. has been
D. has being

76. Those      are very beautiful.
A. flowers of her
B. flowers of her's
C. our flower
D. flowers ours

77. Cooking has never been Jumoke’s---
A. recital
B. purview
C. style
D. forte

78. When the strike is over, there will probably be an increase in wages and a      increase in prices
A. sporadic
B. concordant
C. concurrent
D. chronic.

79. My mother was—annoyed with me for coming late.
A. very
B. neither
C. hotly
D .just

80. The chairman is too much--- an idealist for this government
A. from
B. about
C. of
D. with

81. The clock--- 12 O’clock two hours ago.
A. strikes
B. strike
C. struck
D. striking

82.Whats is the jury’s --- the matter
A. verdict on
B. verdict from
C. verdict at
D. verdict with.

83. The unconscious man was---- after receiving first aid.
A. reawakened
B. reformed
C. restored
D. revived

84. The laughter –his face for a moment.
A. improved
B. controlled
C. animated
D. remade

85. She traced her family history---matrilineal descent.
A. in
B. by
C. with
D. at.

In each of questions 86 to 88, choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined.

86. cool
A. full
B. luke
C. look
D. should

87. odour
A. flow
B. sugar
C. hold
D. floor

88.palm
A. ranch
B. florid
C. lunch
D. plait

In each of questions 89 to 91,  choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined.

89.vision A. instruction B mansion C. nation D. enclosure.

90. gnash A. forge B. new C. king D. ring

91. epitaph A. pseudo B. fan C. paper D. pneumonia

92. ever A. favour B. fever C. never D. heavier

93. keep A. reap B. seethe C. threat D. dead

94. tax A. box B. lacks C. back D. ask

In each of questions 95-97, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters.

95. valedictory A. valeDICtory B. valedicTORY C. VAledictory D. vaLEdictory

96. congratulation A. congraTUlation B. congratuLAtion C. CONgratulation
D. conGRAtulation

97. conspiracy A. conspiRAcy B. conspiraCY C. consPIracy D. CONspiracy

In each of questions 98 to 100, the world in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.

98. My mother brought a BICYCLE yesterday.
A. What did you mother buy yesterday?
B. Whose mother bought a bicycle yesterday?
C. Did my mother steal a bicycle yesterday?
D. When did my mother buy a bicycle?

99.AMINA went to Abuja by air.
A. Is Amina going to Abuja by air?
B. Who went to Abuja by air?
C. Did Amina go to Abuja by road?
D. Did Amina go to Jos by air?

100. Musa is STAYING in Enugu.
A. Is Musa passing through Enugu?
B. Is Musa staying on the outskirt of Enugu?
C. Is Audu staying in Enugu?
D. Was Musa staying in Enugu?

ANSWERS:


1. C    2. C   3. A    4. D     5. C  6. A   7. A  8. A    9. B   10. B    11. C   12. B   13. A  14. B

15. A   16. C  17. B  18. C  19. A  20. D   21. D  22. D 23. D  24. A 25. D 26. C 27. C 28. C 29. D

30. C 31. A 32. A  33. C  34. D  35. C  36.  A  37. B  38. B  39.  C  40. A  41. C  42.  B  43. A  44. A

45. C  46.  A  47. B  48.  B  49. B  50. A  51.  C  52.  B  53.  A  54.  D  55.  D  56.  C  57. C  58. B

59. D  60. A  61. C  62.  A  63. D  64. A  65. A  66. A  67. A 68. D  69. D  70. B  71. D  72. D  73. C

74. C 75. A  76. D  77. D  78. C  79. A  80. C  81. C  82. A  83. D  84. C  85. B  86. A  87. A  88. A

89. D  90. B  91. B  92. C 93. A 94. A 95. A  96.  C  97. B  98. A  99. B 100. A

No comments:

Post a Comment