www.prep.ng: 2011 JAMB/UTME GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

Tuesday, 19 February 2019

2011 JAMB/UTME GOVERNMENT QUESTIONS (TEXT)

2011 JAMB/UTME GOVERNMENT QUESTIONS

PAPER TYPE:A
1. Which Government Question Paper Type is given to you?
A. Type A
B. Type B
C. Type C
D. Type D

2. The development of attitudes and beliefs about a political system is__.
A. political emancipation
B. political socialization
C. political participation
D. political orientation

3. Political behavior is governed by __.
A. political socialization
B. political ideology
C. political economy
D. political culture

4. In a nation, sovereignty is vested in the__.
A. community
B. state
C. elite
D. electorate

5. Which of the following is a feature of democracy?
A. interdependence of states
B. state responsibilities to society
C. power vested in minority parties
D. popular consultation

6. Private ownership of the means of production is central to __.
A. fascism
B. feudalism
C. capitalism
D. communism

7. A system based on hierarchies of land ownership is __.
A. feudalism
B. totalitarianism
C. communism
D. fascism

8. Which of the following performs quasi-legislative functions?
A. The Judiciary
B. The Traditional Institutions
C. The Civil Service
D. The Executive

9. A major weakness of confederation is __.
A. over-concentration of authority
B. tendency towards secession
C. lack of local independence
D. lack of common currency

10. Members of a parliament are required to report the proceedings of the house to their __.
A. constituencies
B. local government chairmen
C. traditional rulers
D. political parties

11. Which of the following Country is a unitary state?
A. Nigeria
B. India
C. United States of America
D. Ghana

12. Ending a session of parliament by royal proclamation means the __.
A. expiration of parliament
B. prorogation of parliament
C. adjournment of parliament
D. dissolution of parliament

13. A main feature of the parliamentary system is that __.
A. the executive consists of all-party members
B. judges are drawn from the ruling party
C. electoral commissioners leave at the end of their tenure
D. the executive is appointed by the legislature

14. In a socialist economy, private accumulation of wealth is __.
A. prohibited
B. regulated
C. limited
D. encouraged

15. The earliest classification of constitutions was the work of __.
A. Aristotle
B. J.J. Rouseau
C. K.C. Wheare
D. Plato

16. Constitutionalism refers to ---.
A. the process of drafting a constitution
B. amendment of an existing constitution
C. the process of operating a constitution
D. strict adherence to a constitution

17. An advantage of delegated legislation is that __.
A. much time is saved in the process
B. technical issues are handled by experts
C. ministers and lawmakers work together
D. it hastens the implementation of policy

18. One essential duty of a citizen to his state is to __.
A. support the government in power
B. recite the pledge
C. pay his tax
D. encourage other citizens

19. Franchise in an electoral process means the __.
A. right to vote
B. ownership of means of production
C. the sovereignty of a nation
D. rights and duties of a citizen

20. The type of party system in practice is defined by the __.
A. relationship between the parties and electorate
B. structure of the political parties
C. manner in which the parties operate
D. number of political parties in a country

21. Pressure groups harmonize different individual concerns through __.
A. interest formulation
B. interest manipulation
C. interest mobilisation
D. interest aggregation

22. Opinion polls are organized to find out the __.
A. benefits derived by people from government
B. people's thought about a particular government policy
C. people's expectations from the government
D. feelings of people about particular issues and policies

23. In pre-colonial Igbo-land, autocratic rule was made difficult by the __.
A. fear of dethronement
B. absence of a centralized system of authority
C. pressure from age grades
D. activities of cult societies

24. The Yoruba traditional system of government was __.
A. republican
B. democratic
C. monarchical
D. egalitarian

25. Under the pre-colonial Sokoto Caliphate system, the next in command to the sultan was the __.
A. Alkali
B. Galadima
C. Madaki
D. Waziri

26. Which of the following societies was classified as acephalous?
A. Benin
B. Ibibio
C. Igbo
D. Ijaw

27. Indirect rule encouraged __
A. communal integration
B. exploitation and oppression
C. inter-communal cooperation
D. the rise of nationalism

28. The main achievement of the nationalists in Nigeria was __.
A. registration of political parties
B. economic liberation of the nation
C. political liberation of the nation
D. building the nation

29. The major external factor that promoted nationalism in Nigeria was __.
A. Pan-Africanism
B. the Yom-Kippur War
C. the Second World War
D. Anti-apartheid Movement

30. The presidential system of government was introduced in Nigeria with the Constitution of __.
A. 1989
B. 1999
C. 1960
D. 1979

31. The Action Group crisis of 1963 led to the formation of __.
A. UPP
B. NEPU
C. NPC
D. NCNC

32. Under the 1963 Republican Constitution, the power of judicial review was vested in the __.
A. President
B. Chief Justice
C. Supreme Court
D. Parliament

33. The rules and regulations of the civil service are called?
A. General Order
B. Bureaucratic Order
C. Service Order
D. Administrative Order

34. The Code of Conduct Bureau was essentially established to __.
A. reduce corruption in public life
B. protect the rights of public servants
C. enhance probity and accountability in public service
D. ensure the independence of the public service

35. Which of the following political parties was the first to be formed when the ban on politics was lifted in 1978?
A. NPP
B. PRP
C. NPN
D. UPN
36. The principle of federal character was adopted in order to promote equitable allocation of __.
A. positions and appointments among people of various regions
B. appointments between the North and the South
C. opportunities between the males and females
D. revenue between groups in the country

37. The component units of the Nigerian Federation comprise __.
A. national assembly, military, police and civil service
B. constituency, ward, emirate and chiefdom
C. federal, state, local government and federal capital territory
D. federal capital territory, national assembly, supreme court and civil service

38. In Nigeria, privatization and commercialization policies were introduced to __.
A. hand over the control of commercial ventures to citizens
B. increase the asset base of government
C. divest government major control of commercial ventures
D. allow government control of the private sector

39. An example of a public corporation in Nigeria is __.
A. National Universities Commission
B. Nigerian Television Authority
C. National Population Commission
D. First Bank of Nigeria

40. Following the reform of the Native Authority system in Northern Nigeria, traditional rulers became __.
A. Council
B. Chief-and-Council
C. Prefects
D. Chief-in-Council

41. Under whose regime were Akwa-Ibom and Katsina States created?
A. Gen Murtala Muhammed
B. Gen Ibrahim Babangida
C. Gen Sani Abacha
D. Gen Yakubu Gowon

42. Under the 1999 Constitutions of the Federal Republic of Nigeria, the appointment and posting of members of election tribunal on the elections conducted by INEC is the responsibility of the __.
A. Chairman, Independent National Electoral Commission
B. President of Nigeria
C. Chief Justice of Nigeria
D. President, Court of Appeal

43. Rhodesia was the former name of __.
A. Zimbabwe
B. Swaziland
C. Zambia
D. Namibia

44. The adoption of non-alignment as a principle of Nigeria's foreign policy was aimed at __.
A. promoting Nigeria's leadership aspiration in Africa
B. attaining equal status with the world powers
C. fulfilling a basic requirement for acceptance in the UN Security Council
D. insulating Nigeria against having to take side in the Cold War

45. In 1979, the non-aligned member states were __.
A. 21
B. 27
C. 37
D. 19

46. Which of the following was the secretary general of OPEC?
A. Jibril Aminu
B. Aret Adams
C. Dalhatu Bayero
D. Rilwan Lukwan

47. Which of the following countries pioneered the idea of ECOWAS alongside Nigeria?
A. Liberia
B. Togo
C. Cote d'Ivoire
D. Mali

48. Which of the following international organizations were in existence before the Second World War?
A. The UNO
B. The OAU
C. The League of Nations
D. The ECOWAS

49. The organ of the United Nations responsible for the approval of its annual budget is the
A. Secretariat
B. Security Council
C. General Assembly
D. Economic and Social Council

50. Each member state is represented on the Board of Governors of OPEC for a period of
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 1 year

ANSWERS
1. A
2. D
3. B
4. D
5. B
6. A
7. C
8. A
9. D
10. C
11. B
12. C
13. B
14. C
15. A
16. B
17. C
18. A
19. C
20. B
21. A
22. B
23. D
24. A
25. B
26. A
27. D
28. A
29. C
30. B
31. C
32. A
33. C
34. A
35. A
36. C
37. A
38. A
39. D
40. B
41. D
42. D
43. C
44. B
45. A
46. B
47. D
48. A
49. A
50. C


No comments:

Post a Comment