www.prep.ng

Monday, 18 February 2019

2014 JAMB/UTME USE OF ENGLISH QUESTIONS

UTME 2014 USE OF ENGLISH QUESTIONS

PAPER TYPE: L

Read passages I, and II carefully and answer the questions that follow. Each question carries 3 marks

PASSAGE I
       Political change and social transformation in the form of revolutions have radically altered the course of human civilization and history. Today, the world is witnessing political and social changes arising from the desire of people all over the globe for greater freedom and a voice in the way they are governed and a better standard of living. Part of these struggles and processes have become more pronounced in the Third World since the end of East-West Cold War in the late 1980s, and the face of the challenges being posed by the on-going process of globalization.
    While political and social changes may appear to be distinct phenomena, they are analytically  inseparable. Political and social changes refer to alteration or transformations in human behaviour, norms and politico-social institutions. Such changes are often a collective response to the need to change, or as a tacit recognition of a shift in the prevalent power relations in the society. Therefore, the coming to power of new sets of rulers, or the establishment of new structures and processes of governance broadly typifies socio-political changes.
      It is important to note that change can either be positive or negative. In most cases, political and social changes are caused by certain factors or reasons. These push people to collectively organize themselves to struggle for a change in the existing power relations. Another reason is to capture political power, in the hope of making life better for the generality of the people. If politics is defined as who gets what, when and how; it then implies that political change refers to an alteration in the
form of power, and the identity of the group or class which controls and wields state power.

Adapted from Anifowose, R. and Enemuo, F. (1999) Element of politics.

1.  Which question paper type of use of English is given to you?
A. Type F
B. Type E
C. Type L
D. Type S

2. Which of the following is true according to the passage?
A. Change is inimitable
B. Change is inestimable
C. Change is invaluable
D. Change is inevitable

3.  It can be deduced from the passage that political and social changes are
A.  Intertwined
B.  Antithetical
C.  Independent
D.  Repulsive

4. A suitable title for this passage is
A. Reasons for political change
B. The struggle for political power
C. Elements of politics
D. Social change and political empowerment

5.  The word alteration, as used in the passage, means
A.     Multiplication
B.     Recognition
C.     Modification
D.     Complication

PASSAGE II

    Like all reptiles, snakes are cold-blooded, or more correctly, ectodermic- they cannot produce their own body heat; instead, they rely on the sun to heat their bodies. Because they do not rely on energy from food to generate body heat; snakes can survive on an extremely
meager diet. Some wait for months between successive meals and a few survive by eating a large meal just once or twice a year. When they do eat, snakes swallow their prey whole rather than biting off small pieces. Many snakes have specialized jaws that enable them to swallow animals that are far larger than their own heads. Although uncommon, some snakes, such as the African rock python, have been observed eating animals as large as an antelope or a small cow.
    With over two thousand five hundred species belonging to more than ten families, snakes are large and successful group. They owe much of this success to their versatility- snakes occupy habitat ranging from underground burrows to the top of the tree, to ocean depths as great as one hundred and fifty meters. They are found on every continent except Antarctica , and although they are most abundant in tropical areas, many survive in regions marked by extreme cold. The only places without snakes are parts of the polar regions and isolated islands, such as the republic of Ireland and New-Zealand as opposed to places in Nigeria like plateau and gombe states in the northern parts where there is a large population of snakes.

6.      It can be inferred from the passage that snakes are
A.     Heterogeneous creatures
B.     Voracious cow eaters
C.     Great insect eaters
D.     Homogeneous reptiles

7.      The most notable thing about snakes, according to the passage, is that they
A.     Abound in gombe and plateau state
B.     Are versatile in reproduction
C.     Eat big but seldom
D.     Exist in families

8.      Which of the following is true according to the passage?
A.     Snakes are not in the polar region
B.     Snakes are endemic on every continent
C.     There are countless number of snakes in the republic of Ireland
D.     Snakes are seldom seen at the Antarctica

9.      It can be deduced from the passage that snakes have
A.     No external auditory organ
B.     Visible internal locomotive organs
C.     No visual sense of measurement
D.     Large appetite for antelopes

10.   A suitable title for this passage is
A.     Feeding habits of snakes
B.     Some characteristics of snakes
C.     Snakes as legless, cold-blooded reptiles
D.     Species of snakes in Nigeria and other lands

PASSAGE III

The passage below has gaps numbered 11 to 20. Immediately following each gap,
four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap. Each question carries 2 marks.

Setting up a newspaper involves a lot of preparations. The .....11 .... [A. processor B.lithographer C. proprietor D. sub-editor ] has to employ a lot of people. Other people working with him are cartographers, editors, typesetters, readers, who work in various ways to produce the text of the newspaper, .... 12....  [A. agents B. reporters C. analysts D. vendors ] who go out and collect stories and items of news, and  .... 13 ..... [A. correspondents B.distributors C. listeners D. newscasters ], who specialize in one kind of topic. Another important person who works closely with the editor  --in -- chief is the ... 14 ... [A. announcer B. news editor C. proofreader D. reporter], who has to choose
the most important stories .... 15 .... [A. sub- editors B. writers C. agents D. producers] go through stories sent to make necessary adjustments.
The Editor-in-chief could determine for instance, whether a particular journalist should write articles daily or weekly in a particular column. Such a journalist is known as ..... 16..... [A. a freelancer B. a composer C. a columnist D. an essayist]. The editorials of the newspaper will be coordinated by ..... 17 ..... [A. a guild of researchers B. an editorial board C. all readers D.an agent]. The publisher could decide to establish..... 18 ..... [A. an article B. column C. magazineD. a gazetteer] which would be on
sale weekly, fortnightly or monthly ..... 19 .....[A. a contrast from B. a contrast in C. a contrast to D. a contrast for] the eye catching, screaming headlines and captions of newspapers on sale everyday from the ..... 20..... [A. readers B.distributors C. pressmen D. salesmen]
Adapted from idowu, et al. (1998) Round-up English: A complete Course. Lagos: Longman

Questions 21 to 30 are based on chukwuemeka ikes the potters wheel.

21. Chief Okeke okafo decided to buy an 'iron horse' because it would
A.  Allow him to be the head of the clan
B.  Raise his status in the clan
C.  Minimize the strain of travel from one town to another
D.  Give him the opportunity to act like the district commissioner

22. .... the vanquished dragon, spewing sand instead of fire gave a solemn and humiliating pledge that he would never cross Obu`s path.
From the excerpt above, the word vanquished means
A.     Unflappable
B.     Unconcerned
C.     Sensitive
D.     Subdued

23. In the novel, the suspicion that Obu was an ` ogbanje` had revalued the
A.      Time Obu spent at teachers house
B.      Disappearance of Obu in standard
C.      Price tag Mazi Laza and his wife placed on Obu.
D.      Participation of Obu as a member of the masquerade group

24. According to the novel, a pupil who `carried his class` would be instructed to
A.      Dance on the assembly ground
B.      Fetch firewood for the teachers
C.      Carry a pad
D.      Clean the latrines

25. If you get confused at any stage, let me know; I want this pottage to be well prepared. The statement above was meant to
A.  Distract Ada
B.  Encourage Ada`s cooking habit
C.  Confuse Obu
D.  Test Obu`s cooking skills

26. According to the novel, Mazi laza would shout at any person standing in his way because his bicycle in Umuatala clan was
A.  Had injury people on many occasions
B.  Was manufacture by local engineers
C.   Had faulty brakes and outdated pedals
D.   Came from the same stock as chief Okeke`s

27. From the novel, the first person to own a bicycle in Umuatala clan was
A.     Chief Okeke Okafo
B.     Polycarp's father
C.     Mazi Lazarus
D.     Teacher zacheaus kanu

28. In the novel, what did Mazi Laza do after putting a pinch of snuff into each nostril?
A.     He commended his wife
B.     He gave the remaining to Nwobiara
C.     He nodded with satisfaction
D.     He complained of the stuff

29. From the novel, what was Ada`s punishment for fighting with madam
A.     She copied psalm 119 from start to finish
B.     She fetched water from the stream with a basket
C.     She ate only once a day for one week
D.     she scrubbed the school latrine for one week

30. In the novel, Obu would not touch cocoyam soup because he claimed it
A.     had lost its taste
B.     would get struck in his throat
C.     would make him sick
D.     was not well prepared

Question 31 to 35 are based on jerry agada`s The Successors

31. The entertainment expenses for Okoh Ameh`s traditional marriage rites were paid for by
A.     Okoh amah`s parents
B.     the bide`s parents
C.     Okoh Ameh
D.     Terkura Atsen

32. Mfa`s friend asserted that Bob Marley and other reggae stars were "good" because they
A.     smoked Indian hemp
B.     were gainfully employed
C.      listened to their parents
D.     went to schools

33. From the novel, what did Terkura do with the balance of the money chief Ofega paid him?
A.     He married another wife
B.     He brought a beautiful house
C.     He invested it in his business
D.     He bought two cars for his father

34. Makurdi became more prominent because of the
A.     Road
B.     Bridge
C.     International hotel
D.     Railway station

35. In the novel, Maria's tolerance of her husband spending half the night on duty at the hotel was considered a
A. way of taking great risk
B. way to remedy all natural problems
C. necessary price to pay for the success of their marriage
D. bad thing that couple should discourage.

LEXIS, STRUCTURE AND ORAL FORMS.

In each of questions 36 to 45, select the option that best explains the information conveyed in the sentence.
Each question carries 2 marks.

36. The minister considered the ministry’s budget to a drop in the ocean in view of the number of projects in the pipeline.
A. The amount available may be inadequate for projected expenditure
B. The minister maybe dropped for failing to complete a number of projects.
C. The money approved cannot compete the pipeline project across the ocean.
D. The pipeline project across the ocean will be abandoned unless budgetary allocation improves

37. The police are looking for the woman who framed her children out to her neighbours.
A. The woman and her children are in the habit
of working in neighbour’s farm and the police are not well disposed to this.
B. The police may arrest the woman for allowing her neighbours to take care of her children
C. The woman may be arrested for allowing her children to be a nuisance to her neighbours
D. The police wanted remarked for allowing her children to destroy her neighbour’s crops.

38 Jurrrnai's father remarked that pigs would fly before she passed.
A. It would be possible to pass only if she worked harder
B it would never be possible for her to pass
 C. He would have to bribe her teachers to enable her to pass
D. She would have to cheat in order to pass

39. The president said that he found himself between a rock and a hard place when the press said that he had resigned
A. He dreamt that he was abandoned
B. He thought that hard places were unsafe
C. He had a hard decision to make
D Hard places are dangerous for the president

40. Kunana is like a bear with a sore head. A. He is a bully
B. He is grumpy
C. He is ugly
D. He is quiet

41. Olu gave his brother a bumpy ride
A. Olu's brother rode on Olu's back to success. B. Olu took his brother on a bumpy road
C. Olu gave his brother a difficult time
D. Olu gave his brother a ride in his car

42. Adeola dosen't have to go the farm today.
A. Adeola may go to the farm today if he so wishes
B. Adeola ought not to have gone to the farm today
C. Adeola must not go to the farm today
D. Adeola should not go to the farm today

43. My boss asked me to take my eyes off the ball.
A. I should stop paying attention to what is most important
B. I should be focused when I am about stay off football
C. I should stay off football after sustaining an injury
D. I should be focused when playing football.

44. The robber was hedged in by the people.
A. The robber was surrounded by the people
B. The robber was killed by the people
C. The robber was exposed by the people
D. The robber was caught by the people

45. Many workers are not happy because they live a hand-to-mouth life.
A. They work hard with their hands
B. They are voracious and avaricious
C. They are barely surviving
D. They have rejected the use of spoons.

In each of questions 46 to 55, choose the option opposite in meaning to the word or phrase in italics.

46. Prolonged strike action debilitated the industry.
A. invigorated
B. isolated
C. weakened
D. destroyed

47 One of the students bought a plagiarized copy of the book
A. a used
B. an original
C. a revised
D. an annotated

48. The young girl was taken aback by her father's gift of a car.
A. shocked
B. unmoved
C. surprised
D. nonplussed

49. Musa is a gifted but erratic player
A. strong
B. regular
C. unpredictable
D. unstable

50. The lamp shades were translucent
A. opaque
B. interested
C. luminous
D. transparent

51. My niece has an unquenchable thirst for adventure stories.
A. a spurious
B. an illegitimate
C. a reduced
D. an inextinguishable

52. Some of my neighbours have an antipathy to dogs.
A. enmity towards
B. affection for
C. acronym for
D. alarm for

53. The dressmaker-...- unpicked the seam of the shirt
A. threaded
B. sewed up
C. picked up
D. tore for

54. The testimony of the witness was vague.
A. disturbing
B. true
C. ambiguous
D. clear

55. As a student, Isa tried communal living for a few years
A. collective
B. general
C. shared
D. private.

In each of questions 56 to 65, choose the option nearest in meaning to the word or phrase in italics.

56. The chairman admires incessant meetings. A. unusual
B. planned
C. constant
D. irregular

57. Today's weather is favourable for a game of tennis.
A. impartial
B. abnormal
C. encouraging
D. disapproving

58. the candidates looked aghast at the first reading of the questions.
A. fulfilled
B. dismayed
C. satisfied
D. relaxed

59. Joke gave Muhammed a jaunty smile. A. a discouraging
B. an inviting
C. a frightful
D. a cheerful.

60. The first round of the tournament was a
doddle.
A. easy
B. balanced
C. dodgy
D. exasperating

61. The lazy man cast a lustful glance at his neighbour's wife.
A. hateful
B. quick
C. covetous
D. envious

62. They accused him of fomenting political unrest.
A. inciting
B. discouraging
C. preventing
D. guiding.

63. You can learn a great deal just from watching other players.
A. invent
B. accumulate
C. allow
D. discover.

64. All the researchers were asked to garner information on the new viral infection.
A. collect
B disseminate
C. distort
D. give.

65. The dispute between the two countries has resulted in the severing of diplomatic relations
A. breaking
B. securing
C. swapping
D. strengthening

In each of questions 66 to 85, choose the option that best completes the gap

66. The House and The Senate will__At noon next Wednesday to hear address by the president
A. convene
B. adjourn
C. rise
D. collude

67. At the --- of the century many ways of doing things were introduced.
A. turn
B. event
C. birth
D. sight

68. You may have the pencil, but you can't have the ballpoint ...
A. either
B. furthermore
C. also
D. as well

69. The president said that the country was not out of the.... yet.
A. forest
B. fog
C. water
D. wood

70. He went to the restaurant to enjoy the special.
A. suite
B. cuisine
C. a la carte
D. chef

71. The invigilator--- to know how long the examination.... going on.
A wanted/has been
B wants/had been
C. wants/have been
D. wanted/had been

72. The guard spent all the night pacing--- A. from and to
B. fro and to
C. to and from
D. to and fro

73. The woman refused to testify.... Her husband
A. in
B. at
C. against
D. from

74. Abike must have found the very interesting movies quite....
A. absolving
B. absorbing
C. nauseating
D. perverting

75. The words      divided between the end of one line.
A. have been
B. have being
C. has been
D. has being

76. Those      are very beautiful.
A. flowers of her
B. flowers of her's
C. our flower
D. flowers ours

77. Cooking has never been Jumoke’s---
A. recital
B. purview
C. style
D. forte

78. When the strike is over, there will probably be an increase in wages and a      increase in prices
A. sporadic
B. concordant
C. concurrent
D. chronic.

79. My mother was—annoyed with me for coming late.
A. very
B. neither
C. hotly
D .just

80. The chairman is too much--- an idealist for this government
A. from
B. about
C. of
D. with

81. The clock--- 12 O’clock two hours ago.
A. strikes
B. strike
C. struck
D. striking

82.Whats is the jury’s --- the matter
A. verdict on
B. verdict from
C. verdict at
D. verdict with.

83. The unconscious man was---- after receiving first aid.
A. reawakened
B. reformed
C. restored
D. revived

84. The laughter –his face for a moment.
A. improved
B. controlled
C. animated
D. remade

85. She traced her family history---matrilineal descent.
A. in
B. by
C. with
D. at.

In each of questions 86 to 88, choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined.

86. cool
A. full
B. luke
C. look
D. should

87. odour
A. flow
B. sugar
C. hold
D. floor

88.palm
A. ranch
B. florid
C. lunch
D. plait

In each of questions 89 to 91,  choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined.

89.vision A. instruction B mansion C. nation D. enclosure.

90. gnash A. forge B. new C. king D. ring

91. epitaph A. pseudo B. fan C. paper D. pneumonia

92. ever A. favour B. fever C. never D. heavier

93. keep A. reap B. seethe C. threat D. dead

94. tax A. box B. lacks C. back D. ask

In each of questions 95-97, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters.

95. valedictory A. valeDICtory B. valedicTORY C. VAledictory D. vaLEdictory

96. congratulation A. congraTUlation B. congratuLAtion C. CONgratulation
D. conGRAtulation

97. conspiracy A. conspiRAcy B. conspiraCY C. consPIracy D. CONspiracy

In each of questions 98 to 100, the world in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.

98. My mother brought a BICYCLE yesterday.
A. What did you mother buy yesterday?
B. Whose mother bought a bicycle yesterday?
C. Did my mother steal a bicycle yesterday?
D. When did my mother buy a bicycle?

99.AMINA went to Abuja by air.
A. Is Amina going to Abuja by air?
B. Who went to Abuja by air?
C. Did Amina go to Abuja by road?
D. Did Amina go to Jos by air?

100. Musa is STAYING in Enugu.
A. Is Musa passing through Enugu?
B. Is Musa staying on the outskirt of Enugu?
C. Is Audu staying in Enugu?
D. Was Musa staying in Enugu?

ANSWERS:


1. C    2. C   3. A    4. D     5. C  6. A   7. A  8. A    9. B   10. B    11. C   12. B   13. A  14. B

15. A   16. C  17. B  18. C  19. A  20. D   21. D  22. D 23. D  24. A 25. D 26. C 27. C 28. C 29. D

30. C 31. A 32. A  33. C  34. D  35. C  36.  A  37. B  38. B  39.  C  40. A  41. C  42.  B  43. A  44. A

45. C  46.  A  47. B  48.  B  49. B  50. A  51.  C  52.  B  53.  A  54.  D  55.  D  56.  C  57. C  58. B

59. D  60. A  61. C  62.  A  63. D  64. A  65. A  66. A  67. A 68. D  69. D  70. B  71. D  72. D  73. C

74. C 75. A  76. D  77. D  78. C  79. A  80. C  81. C  82. A  83. D  84. C  85. B  86. A  87. A  88. A

89. D  90. B  91. B  92. C 93. A 94. A 95. A  96.  C  97. B  98. A  99. B 100. A

Federal University Dutse (FUD) Announces Academic Calendar for 2018/2019 Academic Session [REVISED]

The management of the Federal University Dutse (FUD) has released the revised academic calendar for the first semester and second semester, 2018/2019 academic session.

FUD Academic Calendar.

Dates Activity
Monday, 11th March, 2019
i. Resumption/Continuation of 1st Semester, 2018/2019 session;
ii. Continuation of Late Registration for Returning Students;
iii. Continuation of Registration for New Students;
iv. Resumption of Lectures for all Students.
Saturday, 16th March, 2019 End of Late Registration for Returning Students.
Monday, 18th to Saturday,23rd March, 2019 Late Registration for New Students
Wednesday, 27th March, 2019 8th Matriculation Ceremony
Monday, 6th to Saturday, 18th May 2019 1st Semester Examination for 200 Level and above Students
Monday, 20th May to Saturday, 1st June 2019 1st Semester Examination for 100 Level Students
Monday, 3rd to Saturday, 8th June, 2019 Inter-Semester Break
Monday, 24th to Saturday, 29th June 2019 Students’ Community Service
Monday, 9th to Saturday, 21st September, 2019 2nd Semester 2018/2019 Examinations for all Students
Saturday, 28th September, 2019 End of 2018/2019 Academic Session

University of Abuja (UNIABUJA) Announces Academic Calendar for 2018/2019 Academic Session

The authorities of the University of Abuja (UNIABUJA) have released the revised academic calendar for the first and second semester, 2018/2019 academic session.

UNIABUJA Academic Calendar.


DATE
ACTIVITIES
Monday, 18th February, 2019
  • Commencement of 2018/2019 Academic Session
  • Online Portal Payment of Registration fees and Course Registration begins for Returning Students
Monday, 25th February – Friday, 8th March, 2019
Second Semester (2017/2018) Examinations for Postgraduate students
Wednesday, 20th February – Thursday, 21st March, 2019
Institute of Education Examinations
Monday, 4th March, 2019
Arrival and Portal Registration begins for New Students
Monday, 11th March, 2019
Arrival of returning students (undergraduate and postgraduate)
Submission of printed course registration forms together with e- receipt for verification to Bursary and Academic Departments,
First Semester Lectures begin for undergraduate and postgraduate students (15 weeks)
Monday, 18th March, 2019
Late Portal Registration begins for all Students with charges
Saturday, 30th March, 2019
Matriculation Ceremony
Wednesday, 3rd – Friday, 5th April, 2019
Orientation programme for New Entrants
Thursday, 28th March, 2019
Change of Course forms available for returning students
Monday, 1st – Friday, 5th April, 2019
SIWES Orientation on Departmental/Faculty basis
Monday, 15th April, 2019
End of submission of completed Change of Course forms
Friday, 26th April, 2019
Online late portal registration ends for all students
Friday 26th – Saturday, 27th April, 2019
Convocation Ceremony
Tuesday, 30th April, 2019
All Registration documents should have been submitted to relevant Units
Monday, 17th – Friday, 21st June, 2019
Revision Week
Friday, 21st June, 2019
End of First Semester Lectures
Monday, 24th June, 2019
Commencement of First Semester Examinations for regular undergraduate students (4 weeks)
Saturday, 20th July, 2019
End of First Semester Examinations for regular undergraduate students
Sunday, 21st July – Saturday, 27th July, 2019
Inter-Semester Break (1 week) for undergraduate students First Semester Remedial Science Examinations
Monday, 29th July, 2019 – Wednesday, 7th August, 2019
First Semester Postgraduate Students Examinations
Monday, 29th July, 2019
Resumption for Second Semester
Second Semester Lectures begin for undergraduate students (15 weeks)
Monday, 12th August, 2019
Second Semester Lectures begin for Postgraduate students
Monday, 4th November – Friday, 8 November, 2019
Revision Week (1 week)
Second Semester Examinations for students going on SIWES and Remedial programmed (1 week)
Friday, 8th November, 2019
End of Second Semester Lectures for regular undergraduate students
Monday, 11th November – Saturday, 7th December, 2019
Second Semester Examinations for regular undergraduate students (4 weeks)
Monday, 9th December, 2019 – Wednesday, 18th December, 2019
Second Semester Postgraduate Examinations
Friday, 20th December, 2019
End of 2018/2019 Academic Session

University of Abuja (UNIABUJA) Announces Resumption Date for Commencement of 2018/2019 Academic Session

This is to inform all the newly admitted and returning students of the University of Abuja (UNIABUJA) that the management has approved the resumption date for the commencement of 2018/2019 academic session.
UNIABUJA Resumption.
The Vice–Chancellor and Chairman of Senate has approved the resumption of the 2018/2019 Academic session as follows:
Monday 4th March , 2019 Arrival of Fresh Students and Commencement of registration
Monday 11th March , 2019 Arrival of Returning Students and Commencement of registration
Friday 26th April , 2019 Close of Registration for all students
All students are advised to register during the stipulated period, failure of which sanctions will be applied in line of our rules and regulations.

University of Benin (UNIBEN) Announces Resumption Date for 2018/2019 Academic Session

This is to inform all the students of the University of Benin (UNIBEN) that the resumption date for the commencement of academic activities for the 2018/2019 academic session, that was earlier postponed due to ASUU Nationwide Strike, has been been announced.
According to the calendar released by the management, all new students come into residence for 2018/2019 Academic Session on 4th March, 2019, while returning students come into residence on 18th March, 2019.
First semester lectures will begin on 25th March, 2019.

University of Benin (UNIBEN) Releases Academic Calendar for 2018/2019 Academic Session

The management of the University of Benin (UNIBEN) has released the proposed academic calendar for the 2018/2019 academic session.

UNIBEN Academic Calendar – 1st Semester.

  • 4/03/2019 – New students come into residence for 2018/2019 Academic Session
  • 5/03/2019 – Clearance begin for new students
  • 18/03/2019 – Old students come into residence for 2018/2019 Academic Session
  • 25/03/2019 – Lectures begin for 1st Semester of 2018/2019 Academic Session
  • 14/06/2019 – First semester lectures end (12 weeks)
  • 17/06/2019 – 21/06/2019 Revision (one week)
  • 24/06/2019 – Examinations begin in Faculties of Education and Pharmacy.
  • 28/06/2019 – CED Examinations
  • 01/07/2019 – 12/07/2019 Other Faculties Examinations (two weeks)
  • 15/07/2019 – 19/07/2019 General Studies Examinations
  • 20/07/2019 – Students go down for first semester break

UNIBEN Academic Calendar – 2nd Semester.

  • 03/08/2019 – Students come into residence for second semester
  • 05/08/2019 – Lectures begin for second semester
  • 25/10/2019 – Second semester lectures end
  • 28/10/2019 – 01/11/2019 Revision (one week)
  • 07/11/2019 – Examination begin in Faculties of Education and Pharmacy
  • 08/11/2019 – CED Examinations
  • 11/11/2019 – 22/11/2019 Other Faculties Examinations (two weeks)
  • 25/11/2019 – 29/11/2019 General Studies Examinations
  • 30/11/2019 – Students go down (End of 2018/2019 Academic Session)
  • 02/12/2019 – 06/12/2019 Schools/Faculties/Institutes/Departments/Board of Studies meet to consider 2018/2019 Sessional Results
  • 09/12/2019 – 13/12/2019 Business Committee of Senate meet to consider results for lower levels for 2018/2019 Academic Session.
  • 16/12/2019 – 20/12/2019 Senate meet to consider Sessional Results for higher levels for 2018/2019 Academic Session.
  • 04/01/2020 – New Students come into residence for 2019/2020 Academic Session.
  • 06/01/2020 – clearance begin for New Students.
  • 11/01/2020 – Old Students come into residence for 2019/2020 Academic Session.
  • 13/01/2020 – Lectures begin for first semester of 2019/2020 Academic Session.

Federal Polytechnic Ile-Oluji (FEDPOLEL) Announces Academic Calendar for 2018/2019 Academic Session

This is to inform all the staff and students of the Federal Polytechnic, Ile-Oluji (FEDPOLEL), Ondo State, that the management of the institution has released the approved academic calendar for the 2018/2019 academic session.
Federal Poly Ile-Oluji Academic Calendar.
DATE DURATION DETAILS
FIRST SEMESTER
Mon. 28th Jan. 2019   Resumption of Fresh Students and Registration
Wed. 30th Jan. – Fri. 1st Feb. 2019 3 days Orientation for Students
Mon. 4th Feb. 2019   Resumption OF Returning Students
Mon 11th Feb. 2019   Commencement of 1st Semester Lectures
Fri. 22nd Feb. 2019   Students Registration Ends & Portal Closes
Fri. 22nd Feb. 2019 1 day Matriculation of Students
20th March, 2019   Late Registration Begins
Mon. 18th – Fri 22nd March, 2019 1 week Mid-Semester Test & Downloading of Score Sheet
Fri. 3rd May, 2019   End of the First Semester Lectures Examination
Mon. 6th – Fri. 10th May, 2019 1 week Revision Week & Printing of Examination Dockets by Students on the Portal
Mon. 13th – Sat. 25th May, 2019 2 weeks First Semester Exams
TOTAL 16 weeks  
Sat. 25th May – Sat 1st June, 2019   First Semester Break
SECOND SEMESTER
Mon. 3rd June, 2019   Second Semester Begins
Mon. 3rd – Fri. 7th June, 2019 1 week Registration for 2nd Semester
Mon. 10th June, 2019   Commencement of 2nd Semester Lectures
Mon. 17th – Fri. 21st June, 2019 1 week Students’ Week (Lectures Free)
Mon. 24th – Fri. 28th June, 2019   Mid-Semester Test
Fri. 23rd August 2019   End of Second Semester Lectures
Mon. 2nd – 6th Sept. 2019 1 week Revision Week and Printing of Examination Dockets by Students
Mon. 9th – Fri. 20th Sept. 2019 2 weeks 2nd Semester Exams
Wed. 25th Sept. 2019   End of Project
Fri. 27th Sept. 2019   End of Session
TOTAL 17 weeks  
GRAND TOTAL 33 WEEKS  
Mon. 7th Sept. 2019   SIWES Begins